VLADINO 'MANJE ZLO'

Odobren referendum o arbitraži u Sloveniji

19.11.2009 u 14:26

Bionic
Reading

Slovenska je vlada u četvrtak odlučila da će se o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom održati savjetodavni referendum, na kojemu će građane pitati jesu li za to da se taj sporazum ratificira u parlamentu, izjavio je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar

"Vlada se slaže s raspisivanjem referenduma, jer se sporazum odnosi na tako važno pitanje. Mislimo da je referendum u skladu sa zakonom i demokratskom tradicijom. Iako će to biti savjetodavni referendum, vlada će njegov rezultat u cijelosti poštovati i uzeti u obzir", rekao je Žbogar. Slovenska vlada time je poduprla prijedlog što su ga u parlament već uložili zastupnici koalicijskih stranaka, ali predlaže da se za njihov prijedlog skrati referendumsko pitanje.

Kako je rekao Žbogar, vlada predlaže da građani na referendumu odgovaraju na pitanje: "Slažete li se da parlament potvrdi zakon o ratifikaciji sporazuma o uređenju pitanja granice između Hrvatske i Slovenije potpisan u Stockholmu."

Kako bi građani točno znali o čemu se očituju, kad parlament raspiše referendum, sporazum će u cijelosti biti objavljen u medijima i dostupan na biračkim mjestima.

Žbogar je istaknuo da slovenska vlada, nakon određenja referendumskog pitanja, smatra kako naknadni zakonodavni referendum - koji je kanila raspisati oporba protiveći se graničnoj arbitraži - time postaje "nepotreban" i "besmislen" jer bi i na tom referendumu bilo isto pitanje.