PAPAGAJSKO PONAVLJANJE

Economist se raspisao: Neobična veza Titove papige i hrvatske politike

26.08.2016 u 22:12

Bionic
Reading

Svjetski utjecajni tjednik The Economist je u svojem novom broju objavio članak posvećen parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. Britanski časopis konstatira da je hrvatska politika ‘zaglavljena u 1980-ima, ako ne i u 1940-ima’

The Economist članak započinje pričom o Titovoj papigi Kokiju, koji i danas živi na Brijunima: ‘Ako su posjetitelji sretni, Koki će psovati u njihovom pravcu ili ponavljati ‘Tito! Tito! Tito!'. Kada bi Koki imao veći vokabular, nesumnjivo bi uživao u otkrivanju najmračnijih hrvatskih državnih tajni koje je zasigurno čuo.’ Dodaje se kako je Hrvatska 16. kolovoza krenula u još jednu predizbornu kampanju, još jednom pokazujući ‘zamrznutu politiku’ države koja se bavi temama koje je Koki mogao načuti prije više desetljeća.

Kao prvi primjer The Economist navodi slučaj Stjepana Đurekovića, hrvatskog emigranta koji je u Njemačkoj ubijen 1983. i za čije su ubojstvo nedavno u Münchenu osuđeni Josip Perković i Zdravko Mustač. ‘Glavne hrvatske stranke, SDP i HDZ, ljutito se ne slažu što ta presuda znači. Zoran Milanović, lider socijaldemokrata koji je bio premijer od 2011. do početka ove godine, žestoko se borio protiv izručenja sada osuđenog dvojca. Zato podržavatelji HDZ-a tvrde kako je SDP štitio ljude koji su ubili hrvatskog nacionalista. Socijaldemokrati odgovaraju kako su ubojice imali bliske veze s Franjom Tuđmanom, prvim premijerom (kako The Economist pogrešno navodi; op.a.) iz 1991. i osnivačem HDZ-a.’

Dvije stranke se, smatra britanski list, razlikuju ne po aktualnoj politici, nego po povijesti. SDP se poziva na antifašizam i Titove partizane dok se ‘mnogi u HDZ-u dive ustašama, kvislinškom režimu’ koji je bio na strani nacista. Spominje se i prijepor oko ‘spomenika hrvatskom nacionalistu čija postignuća uključuju i ubojstvo jugoslavenskog ambasadora u Švedskoj 1971.’, a na čijem su otvaranju prisustvovali i HDZ-ovi ministri.

‘Sav taj folklor skreće pažnju s važnih tema’, piše The Economist i dodaje kako je HDZ odbacio prošlog lidera ‘koji je dopustio stranačkim štovateljima ustaša da dođu u prvi plan’ nakon korupcijskog skandala i kolapsa Vlade te je na čelo stranke izabran Andrej Plenković, kojega se opisuje kao ‘umjerenog člana Europskog parlamenta’.

‘Razlog za forsiranje tema iz prošlosti je i jadan rezultat dvije stranke u sadašnjosti’, piše The Economist i podsjeća na HDZ-ovu korupciju i loše ekonomske rezultate koje dijeli i SDP. Predviđa se kako nijedna strana neće dobiti dovoljno glasova kako bi sama vladala nakon 11. rujna. Dodaje se i kako neki analitičari predviđaju veliku koaliciju, kao i da Milanović pokušava dobiti glasove u desnom glasačkom tijelu, pa je tijekom nedavne televizijske debate s Plenkovićem spomenuo da mu je jedan djed bio ustaša.

Članak završava Istrom kao pozitivnim primjerom te se citira predsjednika IDS-a Borisa Miletića koji se hvali izvrsnom turističkom sezonom. Miletić kaže da je sramota raspravljati o ustašama i prošlosti te da ‘treba raditi na budućnosti’. The Economist na kraju konstatira kako ‘glavne hrvatske stranke nisu sposobne nizašto osim papagajski ponavljati stare priče iz prošlosti’.


I za sam kraj, nešto iz arhive na YouTubeu: