ZABRINUT ZBOG DRUGIH IZJAVA

Komšić: Milanović je rekao što misli većina u BiH

26.08.2016 u 10:53

Bionic
Reading

Izjavama o Bosni i Hercegovini predsjednik SDP-a Hrvatske Zoran Milanović nije rekao ništa novo i on je zapravo samo glasno kazao ono što misli većina diplomata, ali i samih građana te zemlje, ocijenio je u petak bivši hrvatski član Predsjedništva BiH i sadašnji zastupnik u parlamentu BiH Željko Komšić

Pridruživši se brojnima koji su prije njega reagirali na Milanovićeve izjave o tome da BiH zapravo i nije država te kako se u njoj nema s kim razgovarati, Komšić je u otvorenom pismu dostavljenom medijima istaknuo kako ga od sintagme 'big shit' više brine naznaka da se razmišlja i o scenarijima poput onoga u kojemu bi se Republika Srpska odcijepila od BiH.

'To što on (Milanović) misli da je BiH big shit, vjerovali mi ili ne, misli i većina međunarodnih dužnosnika i diplomata na službi u Bosni i Hercegovini, kao i širom Balkana. A, ako ćemo pošteno, to misli i povelik broj Bosanaca i Hercegovaca. Izgovarajući ovu rečenicu, kao predsjednik stranke, na službenom sastanku, i još se kasnije hvaleći kako je znao da se to sve snima, Milanović je samo pokazao da je, kako to već mi u ovoj nesretnoj zemlji volimo reći, neuspjeli jalijaš', napisao je Komšić, ujedno čelnik oporbene stranke Demokratska fronta (DF).

'Opasnijom i zlokobnijom' Komšić vidi Milanovićevu izjavu kako Hrvatska neće ostaviti Hrvate same s Bošnjacima ako se RS odcijepi od BiH.

Time se, drži Komšić, zapravo razotkriva sve ono što se 'već nekoliko godina naslućuje, šuška, osjeća u zraku', a na tragu je srpsko-hrvatske nagodbe odnosno sporazuma Cvetković - Maček iz razdoblja uoči Drugog svjetskog rata načinjenog baš na štetu BiH.

'Izgleda da je teret objave kako u Zagrebu čekaju novog (Vladka) Mačeka pao na pleća Milanovića i on je samo izgovorio ono što doista misli. A 'Cvetkovića' u Beogradu već svakako ima i previše', ističe Komšić u svom pismu.

Da su strahovanja od ponavljanja takvog scenarija s krajnjim ciljem podjele BiH opravdana, za Komšića dokazuju otvorene rasprave o novim federalnim i konfederalnim jedinicama u BiH, prijetnje referendumima u RS pa i pismo Dragana Čovića predstavnicima međunarodne zajednice od četvrtka u kojemu on 'podgrijava' prijedlog o teritorijalnom preustroju BiH s trima ili više jedinica.

Komšićeva poruka onima koji sanjaju ili planiraju podjelu BiH je da od toga na vrijeme odustanu jer je takve planove nemoguće provesti.