OŠTRE REAKCIJE U BIH

'Milanović je obični amoralni i nadmeni bilmez'

26.08.2016 u 10:16

Bionic
Reading

Izjave predsjednika SDP-a Hrvatske Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini u petak su i dalje najvažnija tema političara i medija u toj zemlji, a brojni komentari zaslužili su mjesto na naslovnicama većine dnevnih listova, no iz Sarajeva stižu i poruke poput one da Milanović u toj zemlji ubuduće doista više neće imati s kim razgovarati

Upravo to kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u izjavi koju je prenijelo Oslobođenje.

'Izjavio je (Milanović) da u BiH nema s kim razgovarati. Što se mene tiče, ubuduće i nema', poručio je Izetbegović, dodajući kako se Milanović 'svojom prepotencijom i arogancijom odlično uklapa u balkanski milje'.

Ocijenio je kako je Milanović političar koji ne pazi ni što govori ni što radi jer da je drugačije, 'ne bi doveo hrvatsku ekonomiju i odnose unutar hrvatske nacije u depresivno stanje'.

Predsjedništvo BiH ipak na Milanovićeve izjave neće reagirati jer mu ne žele na taj način davati na značenju, potvrdio je Izetbegović.

Oslobođenje je u petak čak tri prve stranice posvetilo Milanovićevim izjavama i reagiranjima na njih, birajući za naslov ocjenu ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka kako 'Milanović primitivizmom konkurira (Miloradu) Dodiku'.

Ne manjka u reagiranjima ni otvorenih uvreda, poput one da je Milanović 'bilmez'.

Taj turcizam, koji se u BiH često kolokvijalno rabi kako bi se označilo neodgojenu i neotesanu osobu i glupana, uporabio je Reuf Bajrović, predsjednik nedavno osnovane stranke Građanski savez koja bi trebala pripadati lijevom političkom spektru.

'On je jedan obični amoralni, pragmatični, nadmeni bilmez', Bajrovićov je opis Milanovićeva lika i djela u Oslobođenju.

I naslovnica Dnevnog avaza posvećena je predsjedniku SDP-a s porukom 'Sram te bilo, Milanoviću'.

I taj list na tri stranice donosi komentare Milanovićevih izjava, od kojih je novi onaj Fahrudina Radončića, neformalnog vlasnika Avaza i predsjednika vladajuće stranke Savez za bolju budućnost (SBB).

Radončić
je u Milanovićevim izjavama detektirao nastavak 'diskriminacijskih elemenata starih nekoliko stoljeća, gdje se na BiH gleda s hegemonističkih i nadmoćnih pozicija'.

Radončić, kojemu se trenutačno sudi po optužnici za ometanje pravosuđa i trgovinu utjecajem, izrazio je nadu kako će zbog posljednjih izjava Milanović pretrpjeti poraz na izborima za Hrvatski sabor te je pozvao građane BiH s hrvatskim državljanstvom da na izborima Milanoviću uskrate potporu.

U posebnom komentaru Avaz optužuje Milanovića za 'oživljavanje duha Karađorđeva' odnosno nastojanja da se podijeli BiH te poziva predsjednika SDP-a na hitnu ispriku.