HAWAI POD EKO-ZAŠTITOM

Obama i Bush zaslužni za nastanak najvećeg morskog rezervata na svijetu

26.08.2016 u 08:04

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama donio je odluku da se značajno proširi zaštićeno oceansko područje Papahanaumokuakea na Havajima poznato po mnogim morskim vrstama, morskim kornjačama do milijuna morskih ptica, odnosno da se zabrani komercijalni ribolov, priopćeno je u petak iz Bijele kuće.

Svojim posjetom koji se planira za 1. rujna Obama želi skrenuti pozornost na prijetnje koje klimatske promjene predstavljaju za ocean i tamošnje koraljne grebene među kojima je najpoznatiji Midway Atoll poznat i po događajima iz II. svjetskog rata.

"Znanost pokazuje da se ocean može oporaviti, ako mu se pruži prilika", rekao je senator Brian Schatz, koji je radio sa znanstvenicima za zaštitu okoliša i stanovnicima Havaja koji su pozvali Obamu da proširi zaštićeno područje koje je prije 10 godina proglasio republikanski predsjednik George W. Bush i time, u to vrijeme, stvorio najveći svjetski morski rezervat.

Havajci to područje nazivaju po svojoj božici-stvoriteljici Papahanaumoku što u prijevodu znači široko područje u kojemu se rađaju otoci i njezinom mužu, božanstvu Wakeu, nebeskom ocu. Vjeruju da je to mjesto utjelovljenje predaka, mjesto gdje se rađaju duhovi i vraćaju poslije smrti. To je najvažnije područje njihove kulturne i vjerske baštine, ali i havajskog koncepta povezanosti ljudi i okoliša.

Na tamošnja dva otoka pronađeni su arheološki ostaci ljudskih kultura koje su prethodile naseljima Europljana.

Samo oko tri posto svjetskih oceana imaju sličnu zaštitu.

Američki predsjednik Obama rođen je na Havajima gdje je proveo i veći dio svog djetinjstva.