OTVOREN PUT

Iračke snage oslobodile Kajaru, slijedi Mosul

25.08.2016 u 17:49

Bionic
Reading

Iračke snage u četvrtak su ponovno osvojile strateški važan grad Kajaru čime se otvorio put za oslobađanje grada Mosula, trenutno pod kontrolom Islamske države, objavili su vojni dužnosnici. Oslobađanje Kajare, 60 kilometara udaljene od Mosula, veliki je udarac Islamskoj državi pod kojom je taj grad u kojem se nalazi veliko naftno polje od sredine 2014., ocjenjuje dpa

'Lokalne policijske, te protuterorističke snage uspjele su u potpunosti osloboditi Kajaru ubivši oko 250 džihadista, uključujući i nekoliko vođa raznih nacionalnosti', objavio je Abdul-Gani al-Asadi, zapovjednik protuterorističkih snaga.

Kajarska plemena igrala su veliku ulogu u oslobađanju grada, surađujući sa sigurnosnim snagama koje su opskrbljivali informacijama o Islamskoj državi', dodao je al-Asadi.

Iračke snage su u utorak uz podršku SAD-a iz zraka pokrenule veliku ofenzivu na taj grad blizu Mosula, drugog najvećeg iračkog grada.

Irački premijer Haider al-Abadi nekoliko se puta obvezao osloboditi Mosul od Islamske države.

Proteklih nekoliko mjeseci ta radikalna islamistička skupina doživila je nekoliko velikih poraza, te izgubila teritorije u Iraku, Siriji i Libiji.