NAPETI ODNOSI

Nijemci se osvećuju: Povlače svoje zrakoplove iz Turske

25.08.2016 u 12:25

Bionic
Reading

Njemačka zbog spora s turskim vlastima oko dozvole posjeta zastupnika Bundestaga vojnicima Bundeswehra u Turskoj namjerava premjestiti svoje zrakoplove koji sudjeluju u operacijama koalicije pod vodstvom SAD-a u Siriji, a stacionirani su u turskoj vojnoj bazi Incirlik, javlja tjednik Spiegel u svom internetskom izdanju u četvrtak

'Trenutno se razmatraju logistički detalji preseljenja izviđačkih zrakoplova Tornado i zrakoplova za napajanje gorivom u Jordan ili na Cipar', citira Spiegel Online neimenovani izvor u ministarstvu obrane.

Isto ministarstvo je naglasilo kako to nipošto ne znači povlačenje Bundeswehra iz sudjelovanja u akcijama koalicije protiv snaga Islamske države u Siriji, predvođene SAD-om, gdje njemačke postrojbe sudjeluju svojim ratnim zrakoplovstvom.


'Rado bismo naš doprinos akcijama koalicije nastavili kao i dosad iz Turske, ali moramo reći da baza Incirlik nije bez alternative', poručeno je iz ministarstva obrane. Tijekom preseljenja baze bi međutim došlo do prekida izviđačkih letova koji su, kako javlja Spiegel, važni za zračne napade na položaje ekstremista.

Pozadina sukoba i planova preseljenja vojnika Bundeswehra je sukob Njemačke i Turske oko posjeta zastupnika njemačkog parlamenta Bundestaga vojnicima u Incirliku. Turska je njemačkim zastupnicima, zbog toga što je Bundestag u jednoj rezoluciji pokolj nad Armencima u Prvom svjetskom ratu proglasio genocidom, zabranila posjete vojnicima u Incirliku.

Glasnogovornik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) za obrambena pitanja Rainer Arnold izjavio je kako je 'isključeno' da Bundestag produlji vojnu misiju Bundeswehra u Turskoj.

'Vlada mora hitno započeti s potragom za novim bazama za njemačke vojnike koji sudjeluju u akciji u Siriji', rekao je Arnold za Spiegel Online. U Incirliku je trenutno stacionirano oko 250 vojnika Bundeswehra koji sudjeluju u akcijama koalicije u Siriji.