GOST IZ AUSTRIJE

Što je ekstremni desničar Hofer tražio od Željka Reinera?

24.08.2016 u 13:00

Bionic
Reading

Iako je u Hrvatskoj prošao nezapaženo jučerašnji posjet Norberta Hofera, predsjedničkog kandidata austrijske ekstremno desne Slobodarske stranke (FPÖ), u austrijskim se medijima može saznati kako je Hofer posjetio Sloveniju i Hrvatsku lobirajući za bližu suradnju s tim državama

Iako sa svoje službene adrese elektroničke pošte odlazeći predsjednik Sabora Željko Reiner nema problema sa slanjem materijala stranačke promidžbe, o čemu se negativno izjasnilo i Etičko povjerenstvo, zanimljivo je da se Reiner nije pohvalio kako je 23. kolovoza službeno primio Norberta Hofera, trećeg potpredsjednika austrijskog parlamenta i predsjedničkog kandidata ekstremističkog FPÖ-a.

O posjetu kontroverznog gosta moglo se saznati tek iz tvita austrijskog veleposlanika Andreasa Wiedenhoffa koji je podijelio poveznicu na službene stranice Sabora, na kojima je iznimno sažeto obaviješteno o sastanku Hofer - Reiner.


'Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je danas, 23. kolovoza 2016. godine, u Hrvatskom saboru Norberta Hofera, trećeg predsjednika Nacionalnog vijeća Parlamenta Republike Austrije, na njegov zahtjev. Predsjednik Hrvatskoga sabora i treći predsjednik Nacionalnog vijeća Parlamenta Republike Austrije razgovarali su o mogućnosti suradnje austrijskog i hrvatskog parlamenta', stoji u kratkom tekstu koji potpisuje Ured predsjednika Sabora.

Reiner se nije očitovao o tome zašto je primio Hofera, kojega većina europskih političara izbjegava, no zato austrijski dnevnik Die Presseotkriva razloge posjeta - predstavio je inicijativu za bližu suradnju Austrije, Slovenije i Hrvatske unutar Europske unije te je 'u susretima s visoko rangiranim političarima razgovarao i o temi izbjegličke krize'. Hofer se očito austrijskim medijima pohvalio svojim jednodnevnim putovanjem prema jugu te svoju inicijativu predstavlja i unutar predizborne kampanje za novi, treći krug austrijskih predsjedničkih izbora koji su zakazani najesen.

Hoferov je plan da se Austrija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska i Slovačka udruže unutar EU-a i zastupaju zajedničke pozicije o ključnim temama. Uzor su mu zemlje Beneluksa, a cilj je ojačati poziciju navedenih država koje, po Hoferu, 'imaju slične probleme'.

'Kada postanem predsjednik, radit ću na tome da se ovaj model ostvari', poručio je Hofer koji je svoj posjet Ljubljani i Zagrebu očito zamislio kao dio svoje kampanje, kako ističu austrijski mediji. Die Presse napominje da je u Zagrebu Hofer 'vodio razgovore s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom iz nacionalno-konzervativnog HDZ-a i zamjenicom inoministra Zdravkom Bušić'. U Ljubljani je, pak, razgovarao s tamošnjim predsjednikom parlamenta Milanom Brglezom te se sastao i s ljubljanskim nadbiskupom Stanislavom Zoreom.