U LOVU NA BIRAČE

Republikanac bilda CV: Umjesto Hrvatske stavio BiH

22.08.2016 u 20:16

Bionic
Reading

Američki političar Eric Greitens, kandidat Republikanske stranke za guvernera savezne države Missouri, izazvao je podsmijeh javnosti nakon što je utvrđeno da je pomiješao dvije države tako što je poručio da je, umjesto u Hrvatskoj, 1994. godine volontirao u Bosni kako bi pomogao djeci bez roditelja za vrijeme grozomornog etničkog rata, izvijestila je agencija Associated Press

U svom prvom izbornom videospotu Greitens je izjavio da je 'otišao raditi u izbjegličke kampove u Bosni'. Izvjestitelj AP-a upitao ga je zašto spominje Bosnu kad je zapravo bio u Hrvatskoj, a Greitens je odgovorio sljedeće: 'Kada razmišljate o nasilju, ljudi prepoznaju i razumiju ono što se dogodilo u Bosni, razumiju rad s izbjeglicama iz Bosne', rekao je političar.

Iako Greitens niječe političku motivaciju za takav izbor riječi, postoji potencijalna politička prednost kada se spominje Bosna, a ne Hrvatska. U Missouriju živi jedna od najvećih skupina izbjeglica iz BiH u cijelom svijetu, pa spominjanje BiH evocira snažniji osjećaj da je u pitanju neko herojsko djelo, kako je to zamijetio Wayne Fields, umirovljeni profesor sa Sveučilišta Washington u St. Louisu, inače stručnjak za političku retoriku.


Kao 20-godišnji student, Greitens je proveo nekoliko tjedana na studijskom putovanju u izbjegličkom kampu kod Pule, a potom još nekoliko tjedana u izbjegličkom kampu kod Osijeka. U oba kampa bili su smješteni izbjeglice iz BiH. Greitens je za AP izjavio da je, iako je većinu posla obavljao u Hrvatskoj, zalazio u područja u BiH, gdje je sudjelovao na sastancima s tamošnjim neprofitnim međunarodnim organizacijama.

Na području St. Louisa danas živi oko 70.000 pripadnika populacije iz BiH, od kojih su mnogi tamo stigli kao izbjeglice u 90-im godinama prošlog stoljeća.

Sadik Kukić, koji je stigao 1993. i prometnuo se u predsjednika lokalne Bosanske trgovinske komore, kaže da Greitens pokušava dobiti podršku njihove zajednice. Osobno, ne smeta ga to što je Amerikanac pritom Hrvatsku zamijenio s BiH.

'Možda je sad smuljao, ali tko god da je u ono vrijeme ponudio bilo kakvu pomoć tim ljudima učinio je stvarno veliku stvar', rekao je Kukić.