SASTANAK EU-LIDERA

Može li otočić usred Tirenskog mora opet postati poprište nove Europe?

22.08.2016 u 15:00

Bionic
Reading

Kako održati jedinstvenim europski projekt nakon što su Britanci odlučili istupiti iz Europske unije, bit će tema sastanka talijanskog premijera Mattea Renzija, njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea. Trojac će se sastati danas u poslijepodnevnim satima nedaleko od Napulja na otočiću Ventotene, inače simbolu europskog federalizma, i pokušati pronaći nov poticaj za Europu koja već duže vrijeme muku muči s krizom identiteta, dodatno pojačanom izbjegličkom krizom

Tri tjedna prije izvanrednog europskog samita o Brexitu 16. rujna u Bratislavi Renzi će dočekati Merkel i Hollandea u Napulju, a otočić Ventotene je kao mjesto održavanja sastanka izabrao kako bi naglasio potrebu novog početka za EU nakon Brexita. Trojac će posjetiti grob Altiera Spinellija, jednog od utemeljitelja EU-a i autora 'Manifesta iz Ventotenea' kojim je zagovarao federalnu Europu

Naime, između 1941. i 1943. fašistički režim služio se jednim od otočića kao egzilom za političke protivnike, većinom komuniste. Među 2.000 zatvorenika koliko ih je u tim dvjema godinama prošlo kroz ćelije zatvora Santo Stefano bili su i bivši talijanski predsjednik Sandro Pertini te Spinelli, novinar i komunistički aktivist koji je 1927. osuđen na 16 godina zatvora jer je kritički pisao o dolasku Benita Mussolinija na vlast.

Spinelli je na otok prebačen 1941. te je iza rešetaka napisao 'Manifest iz Ventotenea' koji povjesničari smatraju jednim od osnova europskog federalizma. Njegov puni naziv glasi 'Za slobodnu i ujedinjenu Europu. Prijedlog manifesta', a Spinelli ga je napisao na cigaretnom papiru i skrivao u kutiji s dvostrukim dnom te ga tajno prebacio na kopno gdje ga se od 1943. godine ilegalno raspačavalo.

Kao što to često biva, danas zatvorski kompleks predstavlja zapuštenu ruinu koja samo što se ne sruši, no Renzi ga pomoću 80 milijuna eura iz javnih fondova kani obnoviti i pretvoriti u mjesto kulture i obrazovanja za mlade Europljane.

I nije tu simboličnim gestama kraj, nakon sastanka na pitoresknom otočiću usred Tirenskog mora te polaganja vijenca na Spinellijevom grobu, Renzi, Merkel i Hollande održat će završnu konferenciju za medije na talijanskom nosaču zrakoplova Garibaldi koji je dio misije EU-a na Sredozemnom moru.

Brexit udarna tema, a što je s rješavanjem izbjegličke krize?

Na sastanku će troje lidera raspravljati o posljedicama Brexita po budućnost EU-a, a Renzi je krajem srpnja, podsjetimo, britansku odluku da napusti EU nazvao 'političkim porazom' za Europu smatrajući da bi ona trebala biti 'divovski poziv na buđenje' za EU koji se mora brzo reformirati.

Razgovarat će se o vremenskom okviru u kojem bi Britanci trebali napustiti EU te o poticanju gospodarskog napretka unatoč proračunskim ograničenjima u mnogim zemljama članicama pri čemu će poseban naglasak biti na tome koliko jako treba pogurati Ujedinjeno Kraljevstvo da i formalno započne istupanje iz EU-a aktiviranjem članka 50 Lisabonskog ugovora.

Iz Ujedinjenog Kraljevstva najavili su da će pokušati odgoditi članak 50 do francuskih parlamentarnih izbora idućeg lipnja, no Merkel i Renzi su ih upozorili da postoji vremenski rok do kojeg će Europa imati strpljenja. Britanci poručuju, podsjećaju agencije, kako je Europa malo popustila po pitanju pritiska prema aktivaciji članka 50 i da bi se do siječnja trebali izjasniti o tome kako žele da teče postupak izlaska te kakav odnos žele s Europom.

No, lipanj je upitan jer bi do tada trebalo sažeti cijeli niz politika i predstaviti ga britanskoj premijerki Theresi May tek nakon toga bit će moguće govoriti kako će sve te europske politike zamijeniti britanskima.

Europa traži jedinstvo - ima li (političke) volje?

Suočena s egzistencijalnim rizicima, Merkel želi učvrstiti 'bolju Europu', Renzi želi da Italija ima snažniji glas u oblikovanju budućnosti Unije nakon Brexita, a Hollande želi da investicijski plan EU-a bude udvostručen. Pritom se razilaze u stavovima o tome kako smanjiti nezaposlenost i ojačati usporen ekonomski rast EU-a koji je stagnirao u Francuskoj i Italiji, podsjeća Reuters.

'U ponedjeljak će cilj biti da se pokaže jedinstvo triju velikih europskih zemalja, ali ne i da se osnuje poseban klub', rekao je neimenovani francuski diplomatski izvor, napomenuvši da je cilj sastanka kod Napulja priprema terena za predstojeći samit EU-a u Bratislavi.

Dok dužnosnici u Bruxellesu i Berlinu strahuju da bi odluka Britanaca mogla dovesti i do referenduma u Nizozemskoj o daljnjem članstvu u Uniji, situacija s izbjegličkom krizom daleko je od rješenja.

Kao što smo pisali, izbjeglice su još jednom postal sredstvo ucjene u sukobima Turske i EU-a, a balkanska ruta opet je oživjela. Europska unija međusobno se podijelila na više interesnih skupina kada je riječ o izbjegličkoj krizi, a osim jačanja FRONTEX-a, Europske agencije za zaštitu vanjskih granica, ništa konkretno nije učinjeno što bi dugoročno riješilo cijelu situaciju za koju je odgovorna i sama Europa.

Merkel počinje razgovore s čelnicima EU-a

Susretom s Renzijem i Hollandeom Merkel započinje seriju susreta s državnicima zemalja EU-a u sklopu koje bi se u subotu u Mesebergu pored Berlina trebala sastati i s predsjednikom hrvatske vlade u ostavci Tihomirom Oreškovićem. Merkel će, kako je priopćila njemačka vlada, na radnom ručku, osim Oreškovića, primiti i austrijskog premijera Christiana Kerna, bugarskog premijera Borisa Borisova i slovenskog predsjednika vlade Miroslava Cerara, a susret je zatvoren za javnost.

Dan ranije Merkel će se na istom mjestu susresti s premijerima Nizozemske, Švedske, Finske i Danske, a posjetit će u sklopu mini turneje Estoniju, Češku i Poljsku te bi se na kraju posjeta Poljskoj, u petak, trebala naći i s čelnicima zemalja Višegradske skupine, Slovačke, Mađarske, Poljske i Češke, a sve u svrhu pripreme neslužbenog samita u Bratislavi.