'ŽRTVE U PRVI PLAN'

Obilježen Europski dan žrtava totalitarnih režima u Bilima kod Mostara

20.08.2016 u 18:48

Bionic
Reading

U mjestu Bilima kod Mostara u subotu je održana komemoracija i sveta misa u povodu Europskog dana žrtve totalitarnih režima, fašizma, nacizma i komunizma kojoj su nazočili ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač kao izaslanik hrvatskog premijera te hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović.

Na prigodnoj komemoraciji ministar Kovač je upozorio na opasnost od manipulacije žrtvama i fabriciranja povijesti što je, kako je kazao, "ovih dana vidljivo u susjedstvu" aludirajući na optužbe koje je uputio srbijanski premijer Aleksandar Vučić protiv Hrvatske kazavši da se u njoj ponovno obnavlja ustaška ideologija. Ministar Kovač je dodao kako se treba odati počast žrtvama bez obzira otkuda dolazile.

"Žrtve treba staviti u prvi plan i prije svega njima treba odati počast. Svaka žrtva zaslužuje istinu. O istini se mora govoriti. Treba govoriti i o fašističkim, i o nacističkim, i o komunističkim zločinima - kazao je ministar Kovač. Prije komemoracije u izjavi za medije Kovač je ocijenio kako je izgradnja Groblja mira na Bilima kod Mostara značajna poruka, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego za Hrvatsku i Europu.

"Pokazuje jedan iskorak, pokazuje snagu za ono što je potrebno hrvatskome narodu, a to je suočavanje s prošlošću. Ovo što je ovdje napravljeno je više nego što je napravljeno u Hrvatskoj. Naši Hrvati u BiH ovdje mogu biti ponosni na ovo", dodao je Kovač. Prije svete mise blagoslovljena je novoizgrađena crkvica na Bilima, dok će drugi sadržaji kompleksa "Groblja mira" na kojemu će biti podignuto 50 tisuća križeva s imenima i prezimenima pobijenih vojnika i civila, biti završeni u najdalje sljedeće dvije godine.

Svetu misu predvodio je biskup mostarsko-duvanjski i trajni upravitelj trebinjsko-mrkanski msgr. Ratko Perić koji je u propovijedi istaknuo kako se do mira kao društvenog i religioznog cilja ne dospijeva bez krijeposti pravde.

"Nema mira ni pravde ako nema istine, jasne i potpune, povijesne i sadašnje, koja nas je jedina kadra osloboditi klevete i laži. Tko gradi na nepravdi i neistini taj gradi rat, a tko gradi na istini i pravdi taj gradi mir. Kristov je mir plod Kristova križa koji jednim krakom povezuje svijet s nebom, a drugim krakom povezuje sve nas na ovoj kugli zemaljskoj - istaknuo je biskup Perić.