REPRESIJA NA SNAZI

Human Rights Watch: Novi Castro, ista Kuba

19.11.2009 u 08:59

Bionic
Reading

Kubanska vlada ostaje represivna pod Raulom Castrom jednako kao što je bila pod njegovim bratom Fidelom, sudeći po prvom temeljitom izvješću o stanju ljudskih prava na Kubi otkako je mlađi Castrov brat preuzeo vlast

Izvješće na 120 stranica, objavljeno u srijedu u Washingtonu pod nazivom "Novi Castro, ista Kuba", nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, opisuje okrutan pritisak na disidente, njihove rođake i prijatelje, protivno prvotnim nadama da će Raul Castro biti drugačiji.

"Castro je naslijedio sustav represivnih zakona i institucija ... Umjesto da demontira taj represivni aparat, Raul Castro ga je zadržao", navodi se u izvješću HRW-a.

Bilježe se neke promjene u taktici otkako je Raul Castro službeno preuzeo vlast početkom 2008. godine; povećan broj kratkotrajnih "samovoljnih pritvaranja", zabilježena su 532 u prvoj polovici 2009., prema 325 u cijeloj 2007., te najmanje 40 kaznenih progona zbog "opasnosti" za socijalistički poredak, što je optužba koju je često rabio Fidel Castro.

"Represija na Kubi pod Raulom nije drugačija od one pod Fidelom", rekao je autor izvješća Nik Steinberg iz američkog odjela Human Rights Watcha.

Steinberg je kazao da je Human Rights Watch poduzeo istraživanje zbog predodžbe da je novi Castro poboljšao stanje na Kubi, zatoplio odnose s Europom i osigurao ponovno primanje Kube u Organizaciju američkih država (OAS).

Steinberg, koji je ovoga ljeta proveo dva tjedna na Kubi radeći intervjue u sedam od 14 otočnih pokrajina, radio je u tajnosti jer vlada u Havani nije odgovarala na zahtjeve Human Rights Watcha za sastancima na kojima bi se razgovaralo o stanju ljudskih prava.