DO KRAJA 2010.

UN produljio mandat misiji EUFOR-a u BiH

19.11.2009 u 10:34

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je na godinu dana produljilo mandat mirovnoj misiji Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Jednoglasno prihvaćena rezolucija 1895, kojom se produljuje mandat EU-ovih stabilizacijskih snaga (EUFOR) do 18. studenoga 2010., uslijedila je dan nakon što je stručnjak za ljudska prava UN-a upozorio da politički sporovi blokiraju povratak više od 117,000 ljudi izbjeglih tijekom rata, navodi UN u priopćenju.

Vijeće sigurnosti UN-a istaknulo je da 'sveobuhvatan i koordinirani povratak izbjeglica i prognanika diljem regije ostaje ključan za trajni mir'. Od 2004., EUFOR je zadužen osigurati da sve strane u BiH poštuju Daytonski mirovni sporazum iz 1995.

'Primarna odgovornost za daljnju uspješnu primjenu mirovnog sporazuma leži na vlastima BiH', navelo je Vijeće u priopćenju. Od spremnosti svih strana u BiH da poštuju Daytonski sporazum, posebno da u cijelosti surađuju s Haškim sudom (ICTY), ovisit će nastavak spremnosti međunarodne zajednice i velikih donatora da pomognu politički, vojno i gospodarski u naporima za obnovu BiH, istaknuto je u priopćenju.

Vijeće je pozdravilo odluku da se u BiH zadrži stožer NATO-a koji je vodio misiju SFOR-a, prije predaje nadležnosti EUFOR-u 2004. Vijeće sigurnosti UN također je izrazilo je punu potporu Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH u nadzoru primjene mirovnog sporazuma.