SUMMIT EU-A I RUSIJE

Jedinstveno u vezi s klimom i trgovinom

18.11.2009 u 20:46

Bionic
Reading

Sastanak na vrhu Europske unije i Rusije naglasio je njihovo jedinstvo i otklon od spornih pitanja, a dvije strane jedna od druge traže potporu u vezi s pitanjima trgovine i klimatskih promjena, objavljeno je u srijedu

Europska unija želi rusku potporu ambicioznu planu borbe protiv globalnog zagrijavanja o kojem će se govoriti u prosincu u Kopenhagenu na razgovorima Ujedinjenih naroda. Rusija želi dobiti od Europe potporu za što brži ulazak u Svjetsku trgovačku organizaciju (WTO).

'Summit je potvrdio naš zajednički cilj - strateško partnerstvo sagrađeno na povjerenju i transparentnosti', rekao je švedski premijer Fredrik Reinfeldt koji je kao predsjedatelj Europskom unijom ugostio i summit.

Njegov gost ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pohvalio je razgovore kao 'konstruktivne, bez emocija koje bi sprečavale suradnju'. Čelnici EU-a rekli su da je Medvedev obećao do 2020. smanjiti rusku emisiju stakleničkih plinova na 20-25 posto ispod razine iz 1990. To je za deset posto više od prošle ruske ponude i njome se Rusija uskladila s EU-om.

Čelnici Eu-a kažu da će ruski pristanak olakšati EU-u posao kad bude u Kopenhagenu tražio smanjivanje emisije od drugih važnih zemalja, posebno Sjedinjenih Država i Kanade.'Rusija je veoma važna u vezi s klimatskim pitanjima. Važno je u Kopenhagenu ostvariti dogovor, a važno je i što Rusija sama učini: ona je jedna od zemalja s najvećom emisijom stakleničkih plinova na svijetu', rekao je Reinfeldt.

Dvije su strane ublažile i razlike u mišljenju u vezi s ruskom željom da uđe u WTO. EU želi da Rusija uđe kako bi europske tvrtke mogle poslovati u manje politiziranoj klimi u Rusiji. Ali Rusija je u lipnju zakomplicirala te pregovore jer je objavila plan carinske unije s Bjelorusijom i Kazahstanom koji bi se ostvario do 2010. To je u EU-u u izazvalo strah da bi Rusija mogla uvesti nove tarife koje bi ugrozile europske tvrtke

Taj je strah 'neutemeljen' jer bi tarife carinske unije bile u skladu s odredbama WTO-a, rekao je u srijedu Medvedev. Jedno preostalo otvoreno pitanje jest hoće li članice te unije u Svjetsku trgovačku organizaciju ući zajedno ili pojedinačno, a o tome će se vjerojatno razgovarati na sastanku 27. studenoga, rekao je. 'Mi smo za najkraći put', rekao je Medvedev.

Reinfeldt je još rekao kako je on pokrenuo pitanje EU-ova nezadovoljstva tretmanom skupina za zaštitu ljudskih prava u Rusiji. Po njegovim riječima, stanje u toj zemlji daje 'sve više razloga za zabrinutost'. Dvije su se strane dogovorile da će se idući summit održati u proljeće u Rusiji.