OBAMA POTVRDIO

Guantanamo neće biti zatvoren u siječnju 2010.

18.11.2009 u 19:08

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama prvi je put izravno priznao da zatočenički centar u mornaričkoj bazi Guantanamu na Kubi neće biti zatvoren do roka u siječnju 2010. koji je sam odredio, izrazivši nadu da će taj cilj ipak biti ostvaren iduće godine.

Međutim, Obama je odbio odrediti novi rok za zatvaranje Guantanama, u kojem je trenutačno 215 optuženih ili osumnjičenih za terorizam. U intervjuu koji je u Pekingu dao za TV mrežu Fox News Obama je kazao da 'nije razočaran' što rok za zatvaranje Guantanama neće biti poštovan, rekavši kako je 'znao da će to biti teško'.

'Mislim da ljudi razumljivo strahuju nakon puno godina u kojima im se govorilo da je Guantanamo od ključne važnosti da se teroriste zadrži izvan SAD-a', rekao je Obama, dodavši kako je zatvaranje tog objekta 'jednostavno tehnički teško'.

'Mi smo na tome putu i po sadašnjem procesu predviđam da će Guantanamo biti zatvoren iduće godine', rekao je Obama. 'Neću odrediti točan datum, jer će puno toga ovisiti o suradnji Kongresa', dodao je.

Zatvaranje Guantanama, koji je postao simbol za zlostavljanje zatočenika od ruku američkih dužnosnika i njihovo neograničeno držanje u pritvoru bez suđenja, bila je prva predsjednička odluka Baracka Obame nakon inauguracije 21. siječnja.

Ubrzo nakon odluke da se Guantanamo zatvori u roku od godinu dana vlada je naišla na protivljenje zastupnika u Kongresu da se zatočenike prebacuje na američko tlo, kao i na nesklonost drugih zemalja da prime dio zatočenika.

Uz preseljenje optuženika u SAD vezan je niz pravnih pitanja, kao što je nadležnost vojnih ili civilnih sudova, duljina trajanja pritvora, valjanost dokaza dobivenih agresivnim metodama ispitivanja i druga.

Prošli je tjedan ministarstvo pravosuđa objavilo da će se petorici zatočenika iz Guanatanama, optuženih za upletenost u pripremu terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001., uključivo i navodnog glavnog planera tih napada Halida Šeika Mohameda, suditi pred saveznim sudom u New Yorku, što je izazvalo brojne kritike oporbenih republikanskih kongresnika i senatora.

Za 50-ak zatočenika u Guantanamu predviđena su suđenja pred vojnim ili civilnim sudovima, dio je određen za oslobađanje, a sudbina ostalih desetaka zatočenika još se ne zna.

Kao moguća lokacija za preseljenja glavnine zatočenika iz Guantanama u zadnje se vrijeme spominje savezni zatvor maksimalne sigurnosti u gradu Thomsonu u Illinoisu. Riječ je o novoizgrađenu objektu za 1400 zatvorenika u kojem ih je trenutačno samo stotinjak. Lokalne vlasti Thomsona, gradića pogođena recesijom i nezaposlenošću, pozdravile su mogućnost dovođenja zatočenika iz Guantanama kao poticaj lokalnom gospodarstvu, jer bi se time otvorilo oko 2000 radnih mjesta.