PROGOVORIO O MUČENJIMA

Sumnjiva smrt iranskoga liječnika

18.11.2009 u 19:04

Bionic
Reading

Iranski liječnik, koji je javno progovorio o mučenim prosvjednicima i liječio ih u najstrašnijem teheranskom zatvoru, umro je, a nagađa se da je umro od srčanog udara, u prometnoj nesreći te da se ubio, zbog čega oporba optužuje vlast da je ubila toga 26-godišnjaka, javljaju u srijedu agencije.

Priznanje da su prosvjednici uhićeni u iranskim neredima nakon predsjedničkih izbora mučeni, neki čak i do smrti, bilo je vrlo neugodno za islamsku vlast u Iranu. Dr. Ramin Pourandarjani bio je prisiljen promijeniti smrtovnicu jedne od najpoznatijih žrtava i poslije je o tome javno progovorio pred parlamentarnim odborom koji je istraživao taj slučaj, objavila je oporba na svojim internetskim stranicama, a prenosi AP.

Mučenje se uglavnom događalo u objektu poznatu kao Kahrizak u predgrađu Teherana. Ondje je Pourandarjani, liječnik opće prakse, bio jedini liječnik, a onamo je dolazio jednom na tjedan jer mu je to bila vojna obveza.

Smrt nekolicine prosvjednika u pritvoru izazvala je gnjev u oporbi i čak među nekim konzervativcima koji podupiru iransku vlast. Stotine prosvjednika i oporbenih aktivista uhićeno je kad je vlast gušila prosvjede nakon prijepornih predsjedničkih izbora 12. lipnja. Oporba tvrdi da je najmanje 69 ljudi ubijeno, a vlasti su priznale 30 smrtnih slučaja.

Pourandarjani je umro 10. studenoga, a o njegovoj smrti prvo se saznalo s oporbenih internetskih stranica, a poslije su je potvrdile i iranske vlasti. Prvo se govorilo da je umro od srčanog udara, ali oporba u to ne vjeruje. 'Uzrok smrti ne može biti srčani arest, jer to isključuju njegova dob i prijašnji nalazi', kaže Masud Pezehkian, član parlamentarnoga odbora za zdravstvo.

Reformističke internetske stranice Mowjcamp i Norooz pišu o liječnikovoj smrti i u pitanje dovode i drugu teoriju, da se ubio. 'Nemoguće je da se ubio jer je bio vedar, snažne vjere i emocionalno povezan s obitelji i društvom, o čemu svjedoče i razgovori koje je noć uoči smrti vodio s prijateljima i rodbinom', objavila je oporbena internetska stranica Norooz, a prenio Reuters.

Njegov otac ne optužuje vlasti da su mu ubile sina, ali kaže da je večer prije bio vedar i pun nade.'Večer prije razgovarali smo na telefon oko 20 ili 21 sat. Zvučao je sjajno, dostojanstveno, nije bilo znaka da bi počinio samoubojstvo. Bio je čak pun nade' i planirao je što će raditi s prijateljima, rekao je otac.

Sutradan je oca na telefon nazvao zapovjednik teheranskih snaga sigurnosti i rekao mu da mu je sin stradao u prometnoj nesreći, da je slomio nogu te da liječnici trebaju dopuštenje za operaciju. On je otputovao u Teheran "i otkrio da to nije tako", rekao je. Obitelji je predano tijelo i u nedjelju je bio pogreb u Tabrizu, ali otac kaže da tijelo nije vidio jer je to bilo previše bolno. Mowjcamp i druge oporbene internetske stranice javljaju kako vlasti nisu obitelji dopustile da traži obdukciju.