ŽBOGAR POTVRDIO

Arbitražni sporazum neće biti ratificiran ove godine

18.11.2009 u 17:03

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u srijedu da hrvatsko-slovenski arbitražni sporazum neće biti ratificiran u slovenskom parlamentu ove godine

'Teško je reći kad će arbitražni sporazum biti ratificiran, ali to se svakako neće moći izvesti ove godine', rekao je Žbogar na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio rezultate slovenske vanjske politike nakon godinu dana mandata sadašnje vlade. Podsjetio je kako je vlada odlučila da tekst sporazum ocijeni ustavni sud, a prije toga sporazum ne može biti ratificiran.

Zaključenje arbitražnog sporazuma Žbogar je ocijenio velikim uspjehom tajne diplomacije prije nego je potpisan te slovenske vanjske politike u ovoj godini općenito. Podsjetio je da su arbitražni sporazum i deblokada hrvatskih pristupnih pregovora 'otoplili' odnose s Hrvatskom.

Otvorena bilateralna pitanja sa susjednim državama nisu posljedica loše vanjske politike, nego činjenice da je riječ o teškim pitanjima koja prije toga godinama nisu bila riješena, ocijenio je Žbogar.

Slovenski ministar vanjskih poslova podsjetio je na konferenciji za novinare da je slovenska vlada u utorak na izvanrednoj sjednici odlučila uputiti arbitražni sporazum ustavnom sudu. Još se očekuje odluka o raspisivanju savjetodavnog referenduma pa se sporazum neće moći potvrditi u slovenskom parlamentu ove godine, dodao je.

'Vlada će od ustavnog suda tražiti što bržu prosudbu o arbitražnom sporazumu i što brži pravorijek, ali to ovisi o ustavnom sudu. On nije savjetodavno tijelo vlade', rekao je Žbogar. Dodao je da vlada od ustavnog suda traži da se očituje o točki 3A sporazuma iako je uvjerena da sporazum nije u suprotnosti s ustavom, ali je to učinila kako bi izbjegla kritike u javnosti glede 'ustavnosti' tog članka. Njime je arbitraža ovlaštena da 'odredi granicu na kopnu i moru' po načelima međunarodnog prava.

Vlada od ustavnog suda nije tražila mišljenje treba li u parlamentu arbitražni sporazum potvrditi dvotrećinskom većinom jer bi takvo pitanje bilo 'neprimjereno', ocijenio je Žbogar na konferenciji za novinare. Vlada i dalje drži da je za ratifikaciju dostatna natpolovična većina, čemu se opiru pravnici bliski oporbenim strankama. Smatraju da se određivanje granice na kopnu i moru može kositi sa slovenskim ustavom po kojemu je Slovenija 'nedjeljiva' država i sa stajalištima o 'cjelovitosti Piranskog zaljeva'.

Žbogar je rekao da je slovenska vlada uvjerena da će slovenski građani na savjetodavnom referendumu, koji kani raspisati, glasovati za ratifikaciju arbitražnog sporazuma.'Očekujemo da naši građani u većini pozitivno glasuju za ratifikaciju arbitražnog sporazuma, koji bi nakon toga u najkraće vrijeme bio i potvrđen', rekao je Žbogar na konferenciji za novinare u Ljubljani.