UNOSNI GOVORI

Hillary i Bill Clinton 2015. godine zaradili 10,6 milijuna dolara

12.08.2016 u 21:17

Bionic
Reading

Demokratska kandidatkinja za američke predsjedničke izbore Hillary Clinton u petak je objavila prihode bračnog para Clinton za 2015. godinu koji pokazuju zaradu od 10 milijuna dolara te je kritizirala republikanskog protivnika Donalda Trumpa koji se i dalje odbija prikloniti toj tradiciji

Bračni par Clinton prijavio je 10,6 milijuna dolara prihoda za 2015. godinu. Platili su 3,6 milijuna dolara saveznog poreza, prema dokumentu koji je objavljen na online stranici bivše Prve dame.

Tijekom njihove političke karijere Clintonovi su od 1977. objavili sve prijave prihoda od 1977., što je podatak koji demokrati rado ističu.

Glavni izvor prihoda obitelji Clinton su plaćena predavanja Billa Clintona (5,2 milijuna dolara) te zarada od posljednje knjige Hillary Clinton za koje joj je izdavač Simon & Shuster isplatio 3 milijuna dolara.

Clintonovi su poklonili milijun dolara humanitarnoj zakladi koja nosi njihovo ime.

Tim Kaine, kandidat demokrata za potpredsjednika objavio je svoje prihode u zadnjih deset godina. Taj senator iz Virginije zajedno sa suprugom Anne Holton platio je u 2015. godini 20,3 posto saveznog poreza.

Republikanski i demokratski kandidati u devet posljednjih predsjedničkih izbora, nakon Ronalda Reagana 1980. godine, sustavno su objavljivali svoje prihode. Ali Donald Trump to odbija učiniti i tvrdi da mu to onemogućuje fiskalna kontrola. Rekao je da je izbornom povjerenstvu FEC u svibnju predao dokument o financijskoj transparentnosti, koji smatra dostatnim.

Međutim, među Trumpovim kritičarima je i republikanski predsjednički kandidat za 2012. Mitt Romney te još neki republikanci koji ističu da Trumpovo odbijanje objave prihoda i poreza postavlja niz pitanja o ostvarenoj neto dobiti, o njegovu poslovanju i poslovnim vezama, uključujući i one s Rusijom, podsjeća agencija Reuters.