KRŠENJE PROPISA

Vijeće EU poštedilo Španjolsku i Portugal novčanih kazni

09.08.2016 u 14:07

Bionic
Reading

Zemlje Europske unije (EU) odlučile su poštediti Španjolsku i Portugal novčanih kazni predviđenih za slučajeve kršenja europskih proračunskih propisa, objavilo je u utorak njihovo predstavničko tijelo u Bruxellesu.


Time je prihvaćen srpanjski prijedlog Europske komisije da se odustane od kazni unatoč tome što su obje zemlje prošle godine prekoračile propisane razine proračunskog manjka.

Vijeće EU navodi u priopćenju da je u slučaju Španjolske rok za svođenje proračunskog manjka ispod razine od tri posto produljen za dvije godine, do 2018. Portugal ga pak mora spustiti na 2,5 posto ove godine, umjesto 2015. kao što je dosada bilo propisano.

Odluka o odustajanju od kazni temeljem odredbe o izvanrednim okolnostima donesena je u ozračju rastućeg neraspoloženja prema EU i mjerama štednje širom Europe i u duhu je popustljivosti iskazane prema Francuskoj nakon što je prošle godine prekoračila zacrtani deficit.

I Madrid i Lisabon moraju do 15. listopada poduzeti "učinkovite mjere" i dostaviti proračunsko izvješće, poručilo je Vijeće EU, potvrđujući time preporuku Europske komisije iz srpnja.

Španjolska će možda imati problema s usvajanjem novih mjera do sredine listopada budući da nastoji oformiti vladu nakon neuspjelih parlamentarnih izbora u prosincu i lipnju.

Nakon ljetne stanke Komisija će odlučiti i o zamrzavanju nekih europskih fondova za Španjolsku i Portugal u idućoj godini, što također spada među kazne predviđene za slučajeve kršenja proračunskih propisa.