USUSRET POVIJESNOM SASTANKU

Erdogan proglasio Putina velikim prijateljem

08.08.2016 u 10:49

Bionic
Reading

Dan prije povijesnog sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegova turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana u Sankt Peterburgu, turski je čelnik u današnjem intervjuu agenciji TASS kazao kako Putina smatra prijateljem te kako se nada da će uskoro otvoriti 'novu stranicu' u rusko-turskim odnosima

'U pitanju je povijesni susret, jedan nov početak. Na pregovorima s mojim prijateljem Vladimirom, vjerujem, bit će otvorena nova stranica u međusobnim odnosima', rekao je Erdogan, dodajući kako će tijekom sastanka s Putinom biti 'mnogo toga za riješiti'.

Kao glavne teme sastanka, Erdogan je naznačio sukobe u Siriji te ponovnu uspostavu trgovine i čarter-letova između Rusije i Turske

U razgovoru za TASS, Erdogan je naglasio kako je rusko sudjelovanje od vitalnog značaja za pronalaženje rješenja u Siriji.

Govoreći, pak, o Europskoj uniji, Erdogan je istaknuo kako Bruxelles izbjegava ispunjenje obećanja i zavlači Tursku već 53 godine.

Podsjetimo, nastojanje Turske da uđe u EU traje od 1963. godine kada je postala pridruženi član Europske ekonomske zajednice (EEZ), preteče današnje Unije. Ankara je, pak, zahtjev za članstvo u tadašnji EEZ podnijela još u travnju 1987. godine.

Inače, turski diplomati ističu kako Erdoganov posjet Putinu ne znači kako Ankara, kao punopravna članica NATO saveza, okreće leđa Zapadu.