NEPOPUSTLJIVI HU

Kineski predsjednik Obami predbacio protekcionizam

18.11.2009 u 09:30

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama zaključio je u srijedu prvi službeni posjet Kini razgovorima s premijerom Wenom Jiabaom o trgovinskim pitanjima

PEKING - Dočekavši Obamu, Wen Jiabao izrazio je zadovoljstvo posjetom američkoga predsjendika koji bi trebao ojačati suradnju i povjerenje, ističući premoć "dijaloga nad sukobom i partnerstva nad suparništvom".

"Predsjednik Hu i ja složili smo se jučer da želimo produbiti strateško partnerstvo" i proširiti ga na niz svjetskih pitanja za koje je kinesko-američka suradnja ključna", odgovorio je Obama.

Središnji dio Obamina trodnevna posjeta Kini bio je jučerašnji sastanak s kolegom Hu Jintaom. Američki predsjednik pokušao je potaknuti kineskog kolegu Hua da dopusti aprecijaciju kineske valute yuana, čija se umjetno podcijenjena vrijednost smatra razlogom velikog američkog deficita u robnoj razmjeni s Kinom, ali i utegom u oporavku globalne ekonomije. Drugi kamen spoticanja oko podcijenjenog yuana, što kineske izvozne proizvode čini jeftinijima, veliki je američki deficit u robnoj razmjeni s Kinom, koji trenutačno iznosi 22 milijarde dolara, gotovo 10 posto više nego u isto doba prošle godine.

Hu nije popustio na pitanju valute, ali je zato američkoj strani predbacio "protekcionizam" zbog uvođenja ograničenja na neke kineske proizvode.

Obama i Hu ipak su se suglasili da će nastaviti napore na ublažavanju napetosti u trgovinskim i poslovnim odnosima.

Dvije su strane dogovorile da će produbiti svoj dijalog o ljudskim pravima, na temelju poštovanja međusobnog suvereniteta, a Obama je ponovio svoju izjavu kako SAD vjeruje u "univerzalna ljudska prava". Naglasivši da SAD priznaje Tibet kao integralni dio Kine, pozvao je kineske čelnike na izravan dijalog s Dalaj lamom.

Peking i Washington usuglasili su također nastavak konzultacija o načinima rješavanja sjevernokorejskog nuklearnog problema. Obama je rekao kako su dvije zemlje suglasne da i Iran mora pokazati i dokazati da je njegov nuklearni program transparentan i u civilne svrhe.

Prije odlaska u Južnu Koreju u srijedu popodne, Obama će posjetiti Kineski zid.