U WASHINGTON POSTU

Obama na udaru zbog dobrodošlice Kini

18.11.2009 u 09:10

Bionic
Reading

Središnja poruka koju američki predsjednik Barack Obama upućuje kineskoj vladi i narodu prigodom svog prvog posjeta je "jako pozitivna", no njegovo izražavanje dobrošlice izrastanju nedemokratske Kine u supersilu teško je razumjeti, piše u utorak The Washington Post u uredničkom komentaru.

"S priznavanjem i povremenim divljenjem ubrzanom usponu Kine prema statusu supersile, Obama govori kako SAD ne samo da ne želi obuzdati kineski rast, već želi izraziti američku dobrodišlicu Kini kao snažnom i prosperitetnom članu zajednice država", ističe Post. Takva je retorika odraz Obamina realizma. Rastuća moć Kine znači, kao što je to Barack Obama kazao na sastanku sa studentima u Šangaju u ponedjeljak, kako "ima vrlo malo globalnih izazova koji se mogu riješiti bez da se SAD i Kina slože".

Ako Obamina administracija želi napredak na planu novog modela globalnog rasta, ograničavanju emisije plinova staklenika, ili zaustavljanje nuklearnih programa Sjeverne Koreje i Irana, morat će naći zajednički interes s komunističkim vladarima u Pekingu, navodi list.

Međutim, Obamin opis nove supersile ne sadrži riječ "demokratska", ističe Post, podjećajući da je u prošlosti SAD teško surađivao s nedemokratskim režimima, uz iznimku suradnje sa Staljinovom Rusijom protiv Hitlerove Njemačke u II. Svjetskom ratu

Ponašanje Kine u svijetu tijekom posljednjeg desetljeća dramatično odstupa od onoga svjetskih demokracija, ocjenuje američki dnevnik, navodeći primjere "potpore Pekinga dikatorima poput Roberta Mugabea u Zimbabveu ili genocidnog režima u Sudanu, te grubim nastojanjem da za sebe osigura prirodne resurse u Africi i Južnoj Americi".

Također se ističu stalne prijetnje Pekinga ratom protiv Tajvana, te veliko proširenje trgovine s Iranom dok ga Zapad nastoji izolirati. Obama se nije ustručavao govoriti o demokraciji i ljudskim pravima, ističući da će Amerika uvijek zagovarati temeljna načele i slobodu izražavanja, ali je kazao da se te temeljnje razlike izumeđu SAD i Kine mogu prevladati "njegovanjem područja suradnje".

Izjava da će Kina morati prihvatiti demokratske vrijednosti kako bi postala istinskim američkim partnerom, nedostaje u Obaminim govorima, kaže Post. "Nadam se da SAD i Kina zajedno mogu pomoći u stvaranju međunarodnih normi koje će ograničiti sukobe u svijetu", rekao je Obama.

The Washington Post ocjenjuje kako je "nužno i pravilno" da Obama traži suradnju s Kinom, ali upozorava da od vlade koja "nastavlja gušiti, nekada i okrutno, slobodu izražavanja, prakticiranje vjere i manjinska prava, nikada neće dobiti pomoć u sučeljavanju s nedemokratskim režimima".

Nije vjerojatno, niti je poželjno da se SAD i Kina suglase oko novih "međunarodnih normi" jer Peking neće podržati ništa što dolazi od demokratskih načela, oštro se suprostavlja Post izjavi Obame.

"SAD nema drugog izbora nego prihvatiti Kinu kao veliku silu, i Obama može biti u pravu kada kaže da bi politika obuzdavanja bila kontraproduktivna, ali dobrodošlica dikaturi za globalni utjecaj? Teško je vidjeti zašto je to nužno ili razborito stajalište američkog predsjednika", zaključuje u uvodniku The Washington Post.