Svijet KOMBINACIJA UZ MAĐARSKU

Ruski plin u Sloveniji možda preko Hrvatske

Još se ne zna hoće li slovenska trasa plinovoda Južni tok, koji planira ruski Gazprom, biti priključena preko Mađarske ili Hrvatske, rekao je u razgovoru za emisiju Odmevi Slovenske televizije u utorak navečer državni tajnik za energetiku Janez Kopač

Kopač je na operativnoj razini s Gazpromom vodio razgovore koji su u subotu doveli do potpisivanja slovensko-ruskog sporazuma, prilikom posjeta premijera Boruta Pahora Moskvi. Njime se predviđa da se i Slovenija priključi gradnji plinovoda koji bi 2015. godine kroz zapadni Balkan vodio prema Italiji, te da Gazprom i slovenski Geoplin u tu svrhu osnuju zajedničko mješovito poduzeće za gradnju plinovoda.

"U razgovorima je najviše bilo riječi o vezanju slovenske trase na Mađarsku, a zadnjih mjeseci pojavila se i kombinacija s Hrvatskom. O vezi s Austrijom uopće se nije govorilo", rekao je Kopač.

On je istaknuo da bi gradnja Južnog toka vjerojatno značila da se neće graditi konkurentski plinovod Nabucco, ali da vrijedi i obrnuto, te da sve ovisi o tome koliko će Gazprom osigurati kupaca za planirane količine plina, te da za tako velike i skupe projekte nitko ne može a priori jamčiti da će se i ostvariti.

Iako su plinovodu Gazproma u neku ruku konkurentski projekti nabave tekućeg plina i njihova skladištenja, Kopač je rekao kako smatra da to u slučaju mogućeg LNG terminala u Jadranu (Krk) nije slučaj i da se ta dva projekta vjerojatno ne bi kosila, odnosno međusobno konkurirala.

Slovenija je i prije izrazila interes za gradnju LNG terminala za tekući plin na Krku, a u tom projektu sudjeluje i slovenski Geoplin s 1-postotnim udjelom.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još