NAKON PRESUDE

Njemačka bruji: Perković i Mustač primjeri su moći starih struktura

03.08.2016 u 10:14

Bionic
Reading

Josip Perković i Zdravko Mustač osuđeni su na doživotni zatvor zbog svoje uloge u ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983., odlučio je danas minhenski sudac Manfred Dauster. Riječ je o sudskom procesu koji je odjeknuo i u njemačkim medijima i javnosti, rezultirajući nizom istraživačkih članaka i dokumentarnim filmom. Presudu su zabilježili odmah i relevantni njemački mediji poput Bavarske televizije BR i visokotiražnog tabloida Bild

'Hrvatski bivši agenti osuđeni zbog ubojstva', bilježi u svojem pregledu najvažnijih novih vijestiBild minhensku presudu na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. 'Oba Hrvata kriva su za sudjelovanje u nasilnoj smrti protivnika režima Stjepana Đurekovića 1983. u bavarskom Wolfratshausenu, rekao je predsjedavajući sudac Manfred Dauster', piše Bild i podsjeća kako je Hrvatska dvojicu muškaraca izručila tek 2014. - nakon ulaska u Europsku uniju - i to na pritisak Njemačke. Presuda nije pravomoćna, napominje na kraju kratke vijesti Bild.

Bavarska televizija BR je na svojem portalu objavila opširniji tekst pod naslovom 'Sudac se odlučio na doživotni zatvor', u kojemu se ističe da su jedine opcije bile ili oslobađajuća presuda ili doživotni zatvor. BR piše da nije bilo čvrstih dokaza za umiješanost Perkovića i Mustača u Đurekovićevo ubojstvo, ali je zato predstavljen 'bogat mozaik iskaza svjedoka, koji su saslušani tijekom 21-mjesečnog suđenja te puno dokumenata, koje su doduše optužba i obrana posve različito tumačile'.

BR napominje i da je Mustač istaknuo kako je proces bio proveden na fer način, te citira izjavu tužitelja Lienharda Weissa: 'Državno odvjetništvo je u ovom suđenju, kao i u svakom drugom, djelovalo po zakonu i pravu. Ne postoji razloga za teorije zavjere. Također nema razloga za skrivanje bilo kakvih dokaznih materijala. Podsjeća se i na otpore u Hrvatskoj u vezi izručenja Perkovića te tzv. Lex Perković kojim je vlada Zorana Milanovića pokušala zaustaviti izručenje Njemačkoj. 'To pokazuje koliko je snažan utjecaj starih struktura na politiku u ovoj balkanskoj državi. I Perković i Mustač do svojeg su izručenja imali snažne veze u državnom aparatu Hrvatske.'

Der Spiegel pak donosi kratku vijest o presudi, te ističe da Perković i Mustač nisu svjedočili na suđenju u Münchenu. Đurekovića se opisuje kao 'prominentnog disidenta', koji je bio i 'dugogodišnji suradnik njemačke tajne službe BND' od 1975. do njegove smrti. ARDizvještava da je sud zaključio kako Perković i Mustač nisu osobno sudjelovali u Đurekovićevom ubojstvu, ali su to naručili.