VENEZUELA

Odobrena prva faza referenduma protiv Madura, ali do kraja još daleko

02.08.2016 u 07:48

Bionic
Reading

Venezuelsko Nacionalno izborno povjerenstvo (CNE) dalo je u ponedjeljak odobrenje za organiziranje referenduma za opoziv predsjednika Nicolasa Madura, ali se čini da je još daleko do plebiscita koji uporno zahtijeva oporba u toj zemlji teško pogođenoj gospodarskom krizom.

Pošto je prikupljeno gotovo 2 milijuna potpisa za referendum, od kojih je CNE prihvatio tek 1,3 milijuna, najmanje je 200.000 potpisnika moralo krajem lipnja osobno potvrditi svoj potpis.

CNE je svojim odobrenjem potvrdio da je uspješno prikupljeno 1 posto potpisa u sve 24 države u Venezueli. Nakon provjere koja je trajala mjesec dana prihvaćeno je 399.412 potpisa, što je dvostruko više od traženog minimuma.

No premda su izborne vlasti odobrile novu fazu tog dugotrajnog i zamršenog procesa, 'antičavisti' (protivnici politike bivšeg predsjednika Huga Chaveza, na vlasti od 1999. do 2013., koju zagovara Maduro) moraju svladati još nekoliko zapreka prije nego referendum ugleda svjetlo dana.

Naime, CNE još nije objavio nadnevak iduće faze u kojoj treba prikupiti i potvrditi 4 milijuna ili 20 posto potpisa kako bi se referendum napokon mogao raspisati.

Za smjenu Nicolasa Madura treba prikupiti više potpisa nego što je on osvojio glasova na predsjedničkim izborima 2013. (7,5 milijuna).

Nakon parlamentarnih izbora održanih u prosincu 2015. Venezuela ima socijalističkog predsjednika čiji mandat završava 2019. i parlament koji kontrolira koalicija desnog centra, Stol demokratskog jedinstva (MUD).

Oporba do kraja 2016. želi provesti referendum za opoziv Madura kojeg drži odgovornim za nestašicu hrane i sve kaotičnije stanje u zemlji.

Premda posjeduje goleme zalihe nafte, Venezuelu je teško pogodio pad cijene sirove nafte.