PRAVA IZ BRAČNE ZAJEDNICE

Civilno partnerstvo za austrijske gay parove

17.11.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Austrijska vlada pristala je u utorak uvesti civilno partnerstvo za homoseksualne parove, koje će omogućiti neka, ali ne sva prava koja imaju oženjeni heteroseksualni parovi, objavila je ministrica pravosuđa Claudia Bandion-Ortner

BEČ - Nakon višemjesečnih pregovora u koaliciji ljevice i desnice u Austriji homoseksualni parovi imat će od 1. siječnja, kad se donese nacrt u parlamentu, ista prava kao i heteroseksualni parovi u području socijalne sigurnosti, mirovina i alimentacija, nasljedstva ili sudskih sporova.

Homoseksualni i lezbijski partneri moći će nositi isto prezime, ako žele, ali će im ostati zabranjeno posvajanje djeteta ili trudnoća izazvana umjetnom oplodnjom, ističe ministrica pravosuđa Claudia Bandion-Ortner.

Dogovor je napokon postignut nakon oštra protivljenja konzervativne stranke OeVP-a koja je uspjela postići zabranu sklapanja tih partnerstava poput uobičajenih brakova u gradskoj vijećnici. Dopuštena im je registracija neke vrste ugovora o partnerstvu kod lokalnih vlasti.