PRIHVAĆENA NOMINACIJA

Clinton ismijala Trumpove slabe živce

29.07.2016 u 08:37

Bionic
Reading

Hillary Clinton, kandidatkinja demokrata za predsjednicu SAD-a, u četvrtak je prihvaćajući nominaciju u svom govoru optužila republikanskog kandidata Donalda Trumpa da želi podijeliti Amerikance ali i odijeliti SAD od svijeta.

'On nas želi razdvojiti, od svijeta i međusobno', rekla je Clinton podsjetivši da je moto Sjedinjenih Država: 'Iz mnogih - jedno' i poručila da Trump 'želi da se bojimo budućnosti i jedan drugoga'.

Najavivši da će SAD pod njezinim vodstvom znati odgovoriti na izazove Clinton je rekla da SAD 'neće graditi zid' ili 'zabranjivati vjere'.

'Umjesto toga izgradit ćemo gospodarstvo u kojemu svatko tko želi dobar posao s plaćom može do njega doći. I izgradit ćemo put do državljanstva za milijune useljenika koji već doprinose našem gospodarstvu. Nećemo zabranjivati religiju. U borbi protiv terorizma radit ćemo sa svim Amerikancima i našim saveznicima', rekla je Clinton u govoru.

'Ne dozvolite da vam itko govori da je naša zemlja slaba', a ponjaviše 'ne vjerujete bilo kome tko kaže: Ja to sam mogu riješiti', nastavila Clinton podsjetivši da su to bile Trumpove autokratske riječi u na konvenciji republikanaca u Clevelandu.

Trump zaboravlja vojnike na bojišnicima, policajce, vatrogasce, liječnike i sestre, učitelje i poduzetnike, 'on zaboravlja na svakoga od nas', rekla je Clinton i istaknula da 'Amerikanci ne govore: Ja to mogu sam srediti".

'Mi kažemo: Mi ćemo to riješiti zajedno', rekla je Clinton i dodala da su utemeljili SAD-a poveli revoluciju i napisali ustav kako 'Amerika nikada ne bi bila nacija u kojoj jedna osoba ima svu vlast'.

Donald Trump je na republikanskoj konvenciji govorio 70 minuta i nije ponudio niti jedno rješenje, rekla je Clinton.

'No Trump je poslovni čovjek. Mora nešto znati o gospodarstvu. Pa pogledjamo bolje. U Atlantic Cityju, 60 milja odavde, naći ćete izvođače radova i mala poduzeća koja su izgubila sve jer Donald Trump nije htio platiti svoje račune. Ljude koji su odradili posao i trebali su novac a nisu ga dobili, ne zato što ih nije mogao platiti nego zato što ih nije želio platiti', rekla je Clinton.


'Promidžbeni argument koji koristi da bi bio vaš predsjednik: Vjerujte mu i ostvarit ćete veliki dobitak? To je isti argument koji je davao tim malim poduzećima. Onda je otišao i ostavio radnike s praznim rukama', nastavila je Clinton.

'Također puno je govorio o tome da će staviti Ameriku na prvo mjesto. Objasnite mi, molim, koji je dio slogana 'Prvo Amerika' Trumpa naveo da kravate proizvodi u Kini, a ne u Koloradu, Trumpova odijela u Meksiku a ne u Michiganu, Trumpov namještaj u Turskoj, a ne u Ohioju. Trumpove okvire za slike u Indiji, a ne u Wisconsinu', upitala je Clinton i zaključila: 'Donald Trump kaže da želi Ameriku ponovno učiniti velikom. Pa, mogao bi početi tako da ponovno pokrene svoju proizvodnju u Americi'.

Hillary Clinton osvrnula se i na njegov karakter poručivši da se osobi koja na najmanju provokaciju izgubi kontrolu ne može povjeriti nuklearno oružje. 'Čovjek kojega možete izazvati tweetom nije čovjek kojemu možete povjeriti nuklearno oružje'.