NAKON PUČA U TURSKOJ

Erdogan nije zadovoljan brzinom čistke, počinje velika vojna reforma

28.07.2016 u 16:04

Bionic
Reading

Turski premijer Binali Yildirim sastaje se u četvrtak s vojnim vrhom radi reforme vojske čijih je gotovo polovina generala smijenjena nakon propalog puča, dok traje jednako neumoljiva čistka u glasilima

Budući da je u prigodi posjeta memorijalnom centru posvećenom utemeljitelju moderne Turske Mustafi Kemalu Ataturku odao počast Turcima koji su izašli na ulicu kao junaci borbe za demokraciju, turski premijer je počeo predsjedati sjednicom s onima koji su preostali od turskog vojnog vrha: s generalima ozbiljnih lica.

Sastanak nije, kao obično, održan u glavnom vojnom stožeru, nego u premijerovoj rezidenciji u Ankari, što govori o nepovjerenju vlasti.

Turski ministar unutarnjih poslova Efkan Ala izjavio je nešto ranije za agenciju TGRT Haber/Ihlas da će policija ubuduće biti opremljena teškim oružjem, a ta odluka očito treba biti protuteža moći vojske.

Islamsko-konzervativna vlast predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ovih dana ubrzano radi na velikom pospremanju kojim želi izbaciti iz igre pristaše imama Fethullah Guelena koji živi u egzilu i kojeg je optužila za pripremanje državnog udara, što je potonji zanijekao.

Sto četrdeset devet generala i admirala su u srijedu otpušteni iz vojske zbog 'sudjelovanja u pokušaju državnog udara', navodi se u službenom dekretu.

Među njima je 87 visokih časnika kopnene vojske, 30 zračnih snaga i 32 ratne mornarice. Usto, 1099 časnika je nečasno otpušteno.

U četvrtak nekoliko sati prije sjednice Vrhovnog vojnog vijeća (YAS) ostavku su podnijela dvojica visokorangiranih generala: zapovjednik kopnene vojske, general Ihsan Uyar i zapovjednik za 'obuku i doktrinu', general Kamil Basoglu, izvijestila je privatna novinska agencija Dogan.

YAS u četvrtak treba odlučiti o zamjeni dijela vojnog vrha.

Osim vojske, čistka se provodi i u medijima, pa je u srijedu službeno objavljena informacija o zatvaranju više od 130 medija: 45 novina, 16 televizijskih mreža, triju novinskih agencija, 23 radijske stanice, 15 časopisa i 29 nakladničkih kuća.

Usto, od ponedjeljka do srijede je izdano 89 uhidbenih naloga za novinare. Vlast ih optužuje za povezanost s mrežom imama Guelena.

Više organizacija za zaštitu medijskih sloboda prosvjedovalo je zbog zatvaranja tih medija i uhidbenih naloga.

Međunarodna novinarska federacija pozvala je Europsku uniju da načini pritisak na predsjednika Erdogana da poštuje slobodu govora.