ZATVOREN NA PSIHIJATRIJI

Na slobodu izlazi čovjek koji je pucao u Ronalda Reagana

28.07.2016 u 11:19

Bionic
Reading

John Hinckley, muškarac koji je 1981. pokušao ubiti američkog predsjednika Ronalda Reagana bit će oslobođen nakon više od 30 godina provedenih u psihijatrijskoj bolnici, ali je sud odluku popratio strogim uvjetima i nadzorom.

'John W. Hinckley mlađi može stalno boraviti u Williamsburgu, u Virginiji, u okviru oslobađanja uz liječenje koje neće početi prije 5. kolovoza 2016.', odlučio je u srijedu sudac Paul Friedman na saveznom sudu u Washingtonu, vidljivo je iz sudskih spisa koje je na uvid dobio AFP.

Sudac je ocijenio da Hinckley više nije opasan za sebe i za okolinu te će moći živjet s 90-godišnjom majkom u stambenoj četvrti s osiguranjem i ograničenim pristupom javnosti ('gated community').

Zaklada Ronalda Reagana se odmah oglasila kratkim priopćenjem u kojemu ističe da 'za razliku od sudca misli kako je John Hinckley i dalje prijetnja za druge i odlučno se protivi njegovu oslobađanju'.

Hinckley kojemu je danas 61 godina, pokušao je 30. ožujka 1981. ubiti Reagana na izlasku iz hotela Hilton u Washingtonu, pri čemu je ranio druge tri osobe, među njima i tadašnjeg glasnogovornika Bijele kuće Jamesa Bradyja.

Jedan metak se odbio od predsjedničke limuzine i pogodio Reagana u prsa. Metak je prošao tik pokraj srca.

Napadač je smješten u psihijatrijsku bolnicu u saveznoj prijestolnici prije više od trideset godina.

Na suđenju koje je trajalo dva mjeseca izjavio je da je htio ostaviti dojam na glumicu Jodie Foster koju je gledao u filmu 'Taksist'.