PORAŽAVAJUĆE IZVJEŠĆE

Tisuće djece zatočeno u zonama sukoba

28.07.2016 u 09:31

Bionic
Reading

Tisuće djece zatočeno je i drže ih bez optužbe mjesecima, čak i godinama u zonama sukoba, gdje ih vlade često tretiraju kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti, navodi se u izvješću međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, objavljenom danas

Organizacija je pozvala zemlje da odmah prestanudržati djecu zatočenom bez optužbi te pozvala na odgovornost u slučajevima lošeg postupanja s maloljetnicima, njihova mučenja ili čak ubijanja dok su u zatočeništvu.

U izvješću se navodi da djeca dospijevaju u zatvor nakon sveobuhvatnih sigurnosnih akcija, na osnovi neutemeljenih sumnji ili zbog sumnji u povezanost nekog od članova njihove obitelji s terorizmom.

Njihovo uhićenje često se zbiva u kontekstu antiterorističkih mjera u područjima gdje je nasilni ekstremizam u porastu, kaže Jo Becker, voditeljica odjela za dječja prava u Human Rights Watchu

'Ova praksa ne samo da je ilegalna, ona je i kontraproduktivna', kazala je Becker.

'Ako su vlade zabrinute mogućnošću da se djeca pridruže ekstremističkim skupinama pa ih zatvaraju i podvrgavaju torturi i zlostavljanju, to samo može povećati osjećaj otuđenosti kod djece', tvrdi ona.

Siriji je najmanje 1.400 djece u zatočeništvu otkako je počeo sukob 2011., uključujući osmogodišnje dječake. Sirijske vlasti dokumentirale su puštanje njih 436 dok je status ostale djece ostao nepoznat, navodi se u izvješću.

U Izraelu 500 do 700 palestinske djece svake godine bude dovedeno pred vojne sudove pod optužbama poput bacanja kamenja na izraelske vojnike. Godine 2015. prosječno je 220 palestinske djece držano u zatočeništvu svakog mjeseca.

Sjedinjene Države su tijekom vojnih operacija u Afganistanu i Iraku također držale zatočenima tisuće djece, uključujući 2.400 maloljetnika samo u Iraku, navodi se u izvješću. Najmanje je 15-ero djece bilo držano u zatvoru Guantanamo Bay u razdobljima od nekoliko mjeseci do 10 godina.