SUMNJA U POVEZANOST S GULENOM

Uhićena ugledna turska novinarka Nazli Ilicak

26.07.2016 u 18:02

Bionic
Reading

Turske vlasti uhitile su uglednu tursku novinarku i bivšu parlamentarnu zastupnicu Nazli Ilicak zbog sumnje da je povezana s pokretom Fethullaha Gulena, javila je agencija Dogan

Time je broj novinara koji su nakon neuspjelog pokušaja državnog udara završili iza rešetaka porastao na osam od 42, koliko ih je pod istragom.

Ilicak je uhićena u ljetovalištu Bodrumu na egejskoj obali. Ova poznata komentatorica uhićena je zbog sumnje da je povezana s islamističkim pokretom Fethullaha Gulena, kojeg vlada okrivljuje za pokušaj puča. Gulen je bio nekoć Erdoganov saveznik, ali su se zadnjih godina razišli. Živi u SAD-u.

Ilicak je dobila otkaz u provladinom listu Sabahu 2013., nakon što je zatražila ostavku nekoliko ministara iz vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) zbog sumnje u korupciju.

Od pokušaja udara u Turskoj je pritvoreno više od 13.000 ljudi, a deseci tisuća državnih službenika suspendirani su s dužnosti. Vlada je proglasila izvanredno stanje na 90 dana

Premijer Binali Yildirim objavio je da će most na Bosporu, na kojem se u noći puča odvijala drama u kojoj su poginuli civili, biti preimenovan u Most mučenika 15. srpnja.