POSJETIO MJESTO NAPADA

Hollande: Za smaknuće svećenika odgovorna je Islamska država

26.07.2016 u 15:27

Bionic
Reading

Francuski čelnici i papa Franjo osudili su u utorak napad na sjeveru Francuske u kojem je ubijen jedan svećenik, što će dodatno povećati napetosti u zemlji koja je već doživjela nekoliko islamističkih napada. Francuski predsjednik François Hollande rekao je da je iza napada Islamska država. Posjetio je mjesto napada u predgrađu Rouena Saint-Étienne-du-Rouvrayu, stotinjak kilometara sjeverozapadno od Pariza

Dvojica napadača ubila su jednog svećenika prerezavši mu grkljan, a teško je ozlijeđen još jedan talac. Ubila ih je policija.

Njihov identitet i motivi napada nisu poznati, no istragu vodi protuteroristički odjel pariškog tužiteljstva.

Francuski predsjednik Francois Hollande odlučio je odmah posjetiti mjesto događaja.

'Ranjena je cijela Francuska i svi katolici, oduprijet ćemo se tom barbarskom napadu', poručio je na Twitteru premijer Manuel Valls.

Papa Franjo također je osudio taj barbarski napad, objavio je Vatikan.

Islamska država preuzela odgovornost za napad

Islamska država preuzela je u utorak odgovornost za napad u crkvi na sjeveru Francuske, u kojem je ubijen 84-godišnji svećenik, a još jedna osoba teško je ozlijeđena. Islamska država objavila je nedugo nakon napada da su dvojica napadača bili njezini 'vojnici'. To je objavila putem agencije Amak. Napad je bio odgovor na njezine pozive da se napadaju države koje sudjeluju u međunarodnoj koaliciji koja se protiv nje vodi, navodi agencija.


'Posebno smo šokirani jer se to strašno nasilje dogodilo u crkvi, u kojoj se objavljuje božja ljubav', rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.

Rekao je da Papa osjeća bol i da je užasnut zbog tog apsurdnog nasilja te da najoštrije osuđuje svaki oblik mržnje.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je troje talaca oslobođeno i da su živi i zdravi.

'U jednom trenutku napadači su izišli iz crkve i tada ih je ubila policija', rekao je glasnogovornik ministarstva.

Potvrdio je da je jedan talac ubijen, a jedan u kritičnom stanju.

'Strašno. Sve se radi kako bi se izazvao vjerski rat', komentirao je na Twitteru Jean-Pierre Raffarin, bivši konzervativni premijer koji sada predsjeda Vanjskopolitičkim odborom Senata.

Napad se dogodio gotovo dva tjedna nakon napada u Nici 14. srpnja, za koji je odgovornost preuzela Islamska država i u kojem je poginulo 84 ljudi, a više od 350 ozlijeđeno.

Dogodio se također na dan kada počinje Svjetski susret mladih u Krakovu, veliki katolički skup na kojem će sudjelovati papa Franjo.

Pogođena tri puta u 18 mjeseci napadima bez presedana (17 mrtvih u siječnju 2015., 130 mrtvih 13. studenoga, 84 mrtvih 14. srpnja), Francuska živi u strahu od novih napada koji će još više podijeliti društvo.

Vlasti su već nekoliko puta produljile izvanredno stanje. Sada je na snazi do siječnja.