UPETLJANA RUSIJA?

FBI istražuje hakerski napad na Demokratsku stranku

25.07.2016 u 20:14

Bionic
Reading

Američki FBI istražuje prirodu i razmjere kibernetičkog napada na Demokratski nacionalni odbor, upravno tijelo Demokratske stranke, objavio je u ponedjeljak FBI, u svjetlu zabrinutosti da hakeri koji rade za Rusiju pokušavaju iskoristiti taj incident kako bi utjecali na ishod američkih predsjedničkih izbora u studenome.

"Napad te vrste shvaćamo jako ozbiljno i FBI će nastaviti istragu i okriviti one koji su prijetnja u kibernetičkom prostoru", navodi se u priopćenju.

WikiLeaks je tijekom vikenda objavio elektroničke poruke članova DNC-a koji upućuju na pristranost prema Hillary Clinton za demokratsku nominaciju za predsjedničke izbore pred njezinim glavnim suparnikom Bernijem Sandersom.

Predsjednica DNC-a Debbie Schulz podnijela je zbog toga u nedjelju ostavku, koja stupa na snagu na kraju stranačke konvencije u Philadelphiji.

Odbor za obavještajnu zajednicu Predstavničkog doma Kongresa obaviješten je o tom napadu i zatražit će informacije o potencijalnoj povezanosti s Rusijom ili nekom drugom zemljom, rekao je demokratski član odbora Adam Schiff.

Voditelj Clintonine kampanje Robby Mook rekao je u nedjelju za CNN da su e-mailove objavili ruski hakeri kako bi izazvali podjele na konvenciji i pomogli republikanskom kandidatu Donaldu Trumpu.

Trumpova kampanja odbacuje te optužbe.