BRIGE DEMOKRATA I SVIJETA

Trump je preuzeo vodstvo nad Clinton u utrci za Bijelu kuću

25.07.2016 u 15:45

Bionic
Reading

Nakon konvencije republikanaca Donald Trump je preuzeo vodstvo nad Hillary Clinton u utrci za Bijelu kuću, javlja CNN

Republikanski kandidat Donald Trump tako, prema rezultatima posljednje CNN-ove ankete, ima 44 posto glasova, dok je demokratska kandidatkinja Hillary Clinton na 39 posto. Valja reći da su u tu anketu uključeni i predsjednički kandidat Libertarijanske stranke Gary Johnson koji osvaja devet posto i Jill Stein, kandidatkinja Zelene stranke, koja ima tri posto.

Međutim, u anketi u kojoj su direktno sučeljeni favoriti Clinton i Trump, on je u prednosti od tri posto i osvaja 48 posto naspram 45 posto koliko ima Clinton i ovo je njegov najbolji rezultat u anketama koje CNN provodi još od rujna 2015. vezano uz utrku za Bijelu kuću

Trumpov skok popularnosti može se obrazložiti sve većom podrškom neovisnih birača. Naime, 43 posto takvih birača poručilo je kako su ga nakon konvencije republikanaca u Clevelandu odlučili podržati dok je 41 posto reklo da ih je to odvratilo od podrške.

Prije konvencije, većina neovisnih birača je bila za Clinton, njih 34 posto, dok je 31 posto bilo za Trumpa, a sada ona ih ima 28 posto, a Trump 46 posto dok ih je 15 posto za Johnsona, a samo četiri posto za Stein.

Trump je zabilježio porast potpore, i to naglo, među bijelcima bez diplome, a zadobio je i povjerenje većeg broja ljudi po pitanju nekih ključnih problema, kao što su gospodarstvo i terorizam.

S druge strane, ispitani birači ne smatraju više ni da je velika prednost Hillary Clinton vanjska politika pa je i u tom segmentu njezina popularnost malo pala, a najviše bi se trebala zabrinuti oko toga što čak 68 posto njenih pristaša iz Philadelphije smatra da nije iskrena i pouzdana i to je njezin najgori rezultat u anketi CNN-a.