SAMOUBOJICA S BOMBOM

Novi napad u Njemačkoj: Sirijac se raznio u Ansbachu, 12 osoba ranjeno

25.07.2016 u 09:35

  • +9

Napad bombaša samoubojice u Ansbachu

Izvor: Reuters / Autor: Michaela Rehle

Bionic
Reading

Jedna osoba je poginula, a 12 ih je ozlijeđeno u napadu bombaša samoubojice u restoranu u njemačkom mjestu Ansbachu pored Nürnberga u nedjelju kasno navečer. Njemačka policija objavila je da je napadač 27-godišnji Sirijac koji je poginuo u eksploziji. On je pokušao ući na glazbeni festival koji se održavao u blizini, ali nije uspio, pa se raznio u obližnjem restoranu

Ministar unutarnjih poslova njemačke savezne države Bavarske Joachim Herrmann potvrdio je da je napadač 27-godišnji Sirijac kojem je prošle godine uskraćen azil u Njemačkoj, a već je dva puta ranije pokušao samoubojstvo. U ruksaku koji je nosio bili su čavli i komadi metala koji povećavaju smrtonosnost eksplozije.

Napad je 'vrlo vjerojatno čin islamističkog terorizma', kazao je u ponedjeljak rano ujutro za njemačku novinsku agenciju Joachim Herrmann.
 
'Nažalost, moja je osobna procjena da vjerujem kako se ovdje vrlo vjerojatno dogodio pravi islamistički samoubilački napad', kazao je Herrmann za dpa.

On je rekao da je zahtjev za azilom napadača prošle godine bio odbijen, no dozvoljeno mu je da ostane u Njemačkoj zbog sukoba u Siriji.

Sirijac se već ranije pokušao dva puta ubiti i liječen je u psihijatrijskoj bolnici, kazao je ministar prije toga na konferenciji za novinare sazvanoj u ponedjeljak rano ujutro.

Napadač je nosio ranac ispunjen eksplozivom i metalnim dijelovima koji je mogao ubiti više osoba, kazao je Herrmann.

Od 12 ozlijeđenih osoba tri su u teškom stanju.

Prije eksplozije napadaču je bio uskraćen ulazak na glazbeni festival koji se održavao u blizini, koji je potom prekinut, a oko 2000 osoba je evakuirano.


Ansbach je grad od 40.000 ljudi, a u njemu se nalazi američka vojna baza.

To je četvrti nasilni incident u Njemačkoj u posljednja četiri dana.

Eksplozija u restoranu prouzročila je prekid glazbenog festivala koji se održavao u blizini te evakuaciju oko 2000 posjetitelja.

Iz policije su dodali kako za sada nitko nije uhićen zbog ovog incidenta.

Ranije u nedjelju 21-godišnji Sirijac je uhićen nakon što je mačetom ubio trudnicu. Dva dana ranije mladić iranskog porijekla u Münchenu iz pištolja je ubio devet ljudi, ali taj napad policija nije vezala uz radikalne islamske skupine iako je Islamska država preuzela odgovornost.

Njemačku je prije tjedan dana potresao napad 17-godišnjeg azilanta iz Afganistana, koji je u vlaku sjekirom i nožem ranio pet osoba, za što je odgovornost preuzela Islamska država.