PORUKA ERDOGANU

Tisuće Turaka izišle na ulicu: Mi smo vojnici Mustafe Kemala!

24.07.2016 u 20:55

Bionic
Reading

Tisuće Turaka su se u nedjelju okupile na trgu Taksimu, u središtu Istanbula, kako bi dale potporu demokraciji, ali dobrim dijelom i izrazile protivljenje zbog uvođenja izvanrednog stanja nakon neuspjela puča

Skup se održava na poziv glavne oporbene stanke, Republikanske narodne stranke (CHP, socijaldemokrati). Pozivu se pridružila i islamsko-konzervativna stranka predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (AKP), čiji pristaše u desetcima tisuća svaku večer izlaze na ulicu.

No u moru crvenih turskih zastava koje su se vijorile na Taksimu isticao se lik Mustafe Kemala Ataturka, oca Republike.

'Branimo republiku i demokraciju', 'Suverenitet bezuvjetno pripada narodu', 'Ne državnom udaru, da demokraciji', moglo se pročitati na transparentima.

Uz one koji su se protivili puču, mnogi su htjeli izraziti zabrinutost zbog uvođenja izvanrednog stanja i protivljenje predsjedniku Erdoganu: 'Ni udar, ni diktat, nego vlast narodu!', 'Turska je sekularna i takva će ostati!', 'Mi smo vojnici Mustafe Kemala'.

Novinar AFP-a je čuo i slogan protiv predsjedničke stranke: 'AKP je lopov i ubojica', ali su takvi slogani bili rijetki.

Na početku skupa ozračje je bilo mirno, izvijestili su novinari AFP-a.

Skup osigurava velik broj pripadnika sigurnosnih snaga a na prilazima trgu moralo se proći tri sigurnosne kontrole. U blizini Taksima bila su raspoređena laka oklopna vozila i vodeni topovi.