POKOLJ U AFGANISTANU

Islamska država preuzela odgovornost za Kabul, broj žrtava raste

23.07.2016 u 19:12

Bionic
Reading

Islamska država preuzela je odgovornost u subotu za samoubilački napad u Kabulu u kojemu je, po najnovijim podacima, ubijena najmanje 61 osoba, a 207 je ranjeno, objavili su mediji.

Novinska agencija Amaq koja podržava ekstremističku skupinu IS objavila je da su "dvojica boraca Islamske države detonirala prsluke s eksplozivom među okupljenim šijitima".

Broj žrtava više je nego dvostruko uvećan, u usporedbi s prijašnjim procjenama, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravlja i dodao da su mrtvi i ranjeni odvezeni u obližnju bolnicu.

Snažna eksplozija je odjeknula pri prolasku povorke šijitske manjine Hazara u iračkoj prijestolnici, koja je prosvjedovala zbog rute planiranog dalekovoda, projekta vrijednog više milijuna dolara, tražeći da se on preusmjeri kroz dvije pokrajine u kojima živi veliki broj Hazara. Vlada tvrdi kako bi to stajalo milijune i na više godina odgodilo nužno potreban projekt.

Na televizijskim snimkama prikazana su tijela kako leže na cesti.

Teroristi su ušli među prosvjednike i aktivirali eksplozije koje su ubile i ranile veliki broj naših zemljaka, uključujući pripadnike službi sigurnosti", rekao je afganistanski predsjednik Ašraf Gani.

Procjenjuje se da narod Hazara koji govori perzijskim jezikom čini oko 9 posto populacije, što je treća po veličini afganistanska manjina, no oni već dugo trpe diskriminaciju a tisuće njih ubijeno je pod talibanskom vlašću.