PORUKA NA YOUTUBEU

Novi britanski veleposlanik: Slobodno me pozdravite na ulici

21.07.2016 u 16:03

Bionic
Reading

Andrew Stuart Dalgleish, novi veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Zagrebu, obratio se građanima Hrvatske na hrvatskom jeziku, otkrivajući da mu je čast što će iduće četiri godine predstavljati britansku vladu u 'ovoj prekrasnoj, zanimljivoj zemlji'. U videosnimci objavljenoj danas na YouTubeu, u najboljoj maniri digitalne diplomacije, Dalgleish poručuje građanima, ako ga vide na ulici kao 'još jednog Engleza', da ga slobodno zaustave i pozdrave

Andrew Dalgleish prošlog tjedna predao je vjerodajnice predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, postajući time osmi po redu britanski veleposlanik u Hrvatskoj. Prvi put je veleposlanik, a prethodno je bio zamjenik veleposlanika i direktor Ureda za trgovinu i investicije u veleposlanstvu Velike Britanije u Južnoj Koreji.

Hrvatski jezik učio je posljednjih nekoliko mjeseci, istovremeno proučavajući hrvatsku povijest i kulturu. O odnosima Velike Britanije i Hrvatske ima samo riječi hvale, a njegov cilj je iskoristiti svoj mandat u Hrvatskoj kako bi osigurao to da izvrsni odnosi između dviju zemalja još više napreduju.


'Svijet se mijenja, a moj je posao pomoći britanskim tvrtkama da uspiju u Hrvatskoj i hrvatskim tvrtkama da pronađu prilike za suradnju s nama Britancima kako bismo povećali svoje gospodarsko bogatstvo', poručio je, između ostalog, Dalgleish, u prvom ovakvom obraćanju jednog predstavnika stranog diplomatskog kora hrvatskim građanima.

Veleposlanik Dalgleish naslijedio je na dužnosti Davida Slinna, čiji je mandat završio u veljači 2015., a Ian Cliff, veleposlanik po rangu, vršio je dužnost otpravnika poslova u veleposlanstvu do dolaska novog veleposlanika. Dalgleishev mandat traje četiri godine.