ZBOG CIVILNIH ŽRTAVA

Sirijska oporba za prekid koalicijskih zračnih udara

21.07.2016 u 12:15

Bionic
Reading

Čelnik sirijske oporbe zatražio je u četvrtak prekid zračnih udara koalicije protiv Islamske države (IS) predvođene SAD-om, a militanti su pozvali na prosvjed zbog smrti desetaka civila u napadu koalicijskih zrakoplova kod džihadističkog uporišta u Siriji

Najmanje 56 civila, među kojima brojna djeca djeca ubijeno je u utorak u udarima koalicije blizu uporišta IS-a Minbedža, objavio je u srijedu Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Predsjednik oporbene Sirijske nacionalne koalicije Anas al-Abdah rekao je da zračne udare treba obustaviti do okončaja istrage i upozorio da bi ubijanje civila moglo 'opravdati novačenje članova terorističkih organizacija'.

'Važno je ne samo da istraga rezultira promjenom procedura za buduće operacije, nego i da se kazne svi odgovorni za tako velika kršenja pravila', napisao je Abdah u pismu ministrima vanjskih poslova članica koalicije protiv IS-a

Američki ministar obrane Ash Carter izjavio je u srijedu da će američke snage istražiti taj incident.

Sirijski militanti istovremeno su u četvrtak pozvali na nedjeljni prosvjed u čitavom svijetu pod sloganom 'Minbedž istrebljuju'.

'Tražimo od svih Sirijaca, nez obzira na njihovu političku pripadnost ili vjeroispovijest te od svih slobodnih naroda da izraze svoju solidarnost u nedjelju 24. srpnja s našim opustošenim gradom', napisali su militanti na Facebooku.

Taj je poziv odgovor 'na masakr koji su počinili koalicijski zrakoplovi', ističe se u objavi.