UBOJSTVO NOVINARA

Raznesen žestok kritičar Vladimira Putina

20.07.2016 u 10:44

Bionic
Reading

Poznati bjeloruski novinar i kritičar Vladimira Putina Pavel Šeremet ubijen je u centru Kijeva u srijedu rano ujutro, nakon što je eksplodirala bomba postavljena na vozilo u vlasništvu njegove redakcije, istraživačkog portala Ukrajinska pravda, kojim je krenuo na posao. Dvoje svjedoka potvrdilo je agenciji Reuters da su čuli snažan prasak i vidjeli kako je automobil raznesen nasred ulice

'U šoku sam, ne znam što reći. Za policiju je istraživanje ovog slučaja pitanje časti', rekla je ravnateljica ukrajinske policije Katia Dekanoidze, dodajući da će osobno voditi slučaj.

Parlamentarac Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, izjavio je kako nema sumnje da je eksplozija izazvana napravom postavljenom pod vozilo. 'Radilo se ili o vremenski tempiranoj bombi ili o bombi koja se aktivira na daljinu', rekao je Geraščenko.

Šeremet je bio poznati borac za ljudska prava te žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Porijeklom iz Bjelorusije, u domovini se proslavio početkom 90-ih, kada je počeo objavljivati izvještaje o zloupotrebama položaja tadašnjeg predsjednika Aleksandra Lukašenka. Njegovo uhićenje 1997. godine rezultiralo je diplomatskim incidentom između Bjelorusije i Rusije.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izrazio je sućut i nevjericu, navevši da je osobno poznavao stradalog novinara. Premijer Volodimir Grojsman na Facebooku je objavio da je današnji dan započeo užasnom viješću o ubojstvu uglednog novinara Šeremeta.


Osnivač Ukrajinske pravde, istraživački novinar Georgij Gongadze ubijen je prije 16 godina, a ta tragedija s vremenom je rezultirala Narančastom revolucijom. Njegovo tijelo pronađeno je obezglavljeno u šumi nadomak Kijeva.

Pavel Šeremet rođen je u Minsku 28. prosinca 1971.