ANALIZA WASHINGTON POSTA

ISIL se u tajnosti sprema za gubitak 'kalifata'?

14.07.2016 u 14:24

Bionic
Reading

Iako se po učestalosti terorističkih napada koje organizira i provodi širom svijeta to možda ne bi dalo pretpostaviti, Islamska država potiho priprema svoje sljedbenike za kolaps 'kalifata' koji je na velika zvona proglasila prije dvije godine, piše u opsežnoj analizi Washington Post

Da im stanje na terenu u Iraku i Siriji ne ide na ruku odnosno da se spremaju na padove svojih glavnih uporišta, vođe Islamske države počele su priznavati i u porukama koje javno odašilju. U isto vrijeme islamski džihadisti još jednom potvrđuju svoju predanost kampanji terora i nasilja širom svijeta. Američki protuteroristički eksperti smatraju da su nedavni brutalni teroristički napadi u Istanbulu i Bagdadu svojevrsna odmazda za recentne gubitke na terenu u Iraku i Siriji.

Analitičari ističu kako će se takvi napadi sigurno nastaviti, a možda i intenzivirati – barem u početku tranzicije ISIL-a od kvazidržave definirane okupiranim teritorijem u difuznu i tajnovitu mrežu operativaca razgranatu na najmanje tri kontinenta.

Gubitak teritorija i sigurnog utočišta koje dolazi s njim veliki su udarci Islamskoj državi, koji će joj prilično otežati mogućnost financiranja, novačenja i planiranja kompleksnih terorističkih napada. S druge strane, visoka decentraliziranost omogućit će toj skupini džihadista da još neko vrijeme ostane itekako opasna, tvrde američki stručnjaci za terorizam.

'Dok je Al-Kaida bila striktno hijerarhijski organizirana i kontrolirana, ovi momci nisu. Imaju svu energiju i nepredvidivost populističkog pokreta', rekao je Postu Michael Hayden, umirovljeni general Američkog ratnog zrakoplovstva koji je vodio CIA-u od 2006. do 2009. Ipak, situacija na terenu neupitno ide na štetu Islamske države. Njezin teritorij se u prvoj polovici 2016. smanjio za 12 posto.


Dužnosnici Islamske države u javnim obraćanjima i intervjuima i dalje tvrde da nisu odustali od projekta 'kalifata', ali u isto vrijeme priznaju da su ih nedavni vojni porazi prisilili na promjenu strategije.

'Iako su naše ključne strukture u Iraku i Siriji pod napadom, uspjeli smo proširiti i preseliti naše zapovjedne, medijske i financijske strukture u druge zemlje', rekao je anonimni dugogodišnji operativac Islamske države u nedavnom intervjuu, javlja Post

RTL Autor: RTL

'Svakodnevno nam se javljaju ljudi i govore da su spremni doći ovdje i boriti se za kalifat. No sada im kažemo da ostanu u svojim zemljama i budu spremni u njima napraviti nešto', rekao je islamistički operativac.