PREKO 40 OZLIJEĐENIH

Broj poginulih u sudaru vlakova u Italiji najmanje 22

13.07.2016 u 07:07

Bionic
Reading

Najmanje 22 osobe poginule su, a više desetaka je ozlijeđeno u frontalnom sudaru dva vlaka u utorak u Apuliji, a prema zasad dostupnim podacima među žrtvama nema hrvatskih državljana u jednoj najtežih željezničkih nesreći u Italiji posljednjih godina.

'Poginule su 22 osobe i 43 su ranjene, dok su još tri ili četiri osobe u kritičnom stanju', rekao je na SkyTG24 Giancarlo Conticchio, zapovjednik policije željeznice te regije naj jugoistoku zemlje.

Lokalne vlasti pozvale su na darivanje krvi i pozvale na rad sve liječnike i medicinske sestre koji su na odmoru. Otkazane su sve operacije koje nisu hitne.

Stigavši na mjesto nesreće, talijanski ministar prijevoza Graziano Delrio je odbio dati podatke o nesreći i jedino je rekao da se radilo o jakom sudaru dva vlaka. Najavio je pokretanje istrage o nesreći.

Prema za sada dostupnim podacima među žrtvama nema hrvatskih državljana, doznaje se iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Nije jasno što je uzrok sudara, koji se dogodio po lijepom vremenu oko 11,30 sati u južnoj talijanskoj regiji Apuliji.

Lokalni tužitelj iz obližnjeg Tranija kazao je da je još rano spekulirati o uzrocima nesreće, no da je najvjerojatnije u pitanju ljudska pogreška.

Talijanski mediji navode da je jedan od vlakova došao iz pravca Andrije, a drugi iz pravca Coratoa te da su oba vozila velikom brzinom. Oba su vlaka imala po četiri vagona, a slike s poprišta događaja prikazuju ih razbacane na golemom području. Neki od vagona toliko su oštećeni da su od njih ostale samo olupine.

Spasioci su postavili poljsku bolnicu u blizini mjesta događaja kako bi pomogli što većem broju ranjenih putnika.

Premijer Matteo Renzi prekinuo je posjet Milanu i odmah se vratio u Rim.

Na tom željezničkom pravcu, kojim upravlja poduzeće Ferrotramviaria, tisuće ljudi prevozi se dnevno sa oko 200 vlakova. U tijeku su radovi na postavljanju dvotračne pruge.