UHIĆEN U TURSKOJ

Karajiću godina zatvora zbog pridruživanja Islamskoj državi

12.07.2016 u 13:46

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine osudio je na godinu dana zatvora Mirela Karajića, državljanina te zemlje iz Velike Kladuše koji se u Siriji borio na strani terorističke organizacije Islamska država (IS) potvrđeno je u utorak iz sjedišta tog suda u Sarajevu

Karajić (30) je proglašen krivim za kazneno djelo protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim postrojbama i to na temelju sporazuma o priznanju krivnje kojega je ranije sklopio s Tužiteljstvom BiH.

Presudom je utvrđeno kako je isplanirao i prikupio novac potreban za pridruživanje Islamskoj državi te je u studenom 2014. godine preko Turske otputovao u Siriju i tamo postao pripadnikom terorističke paravojne postrojbe 'Devla Islamija'.

U toj je postrojbi bio sve do sredine 2015. godine kada je uhićen u Turskoj i nakon toga izručen bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Karajić je bio jedan od sljedbenika samoproglašenog vođe radikalnih islamista u BiH Huseina Bilala Bosnića koji je zbog povezanosti s terorizmom pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora.

Istragom je utvrđeno kako je Karajić upravo u ilegalnoj bogomolji koju je vodio Bosnić tražio i dobio informacije na koji način može otići u Siriju i priključiti se strukturama IS-a.

U Bosnićevom je mesžidu Karajić dobio upute kako kontaktirati s osobama koje djeluju među teroristima u Siriji.

Karajić je četvrta osoba kojoj je Sud BiH nakon priznajja i nagodbe s Tužiteljstvom BiH izrekao kaznu od godinu dana zatvora zbog pridruživanja terorističkoj organizaciji Islamska država. Ranije su na iste zatvorske kazne osuđeni Fatih Hasanović, Emin Hodžić i Senad Koštić.