JEDINA PREOSTALA

Theresa May uskoro postaje britanska premijerka

11.07.2016 u 15:45

Bionic
Reading

Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May jedina je preostala kandidatkinja za novog vođu vladajuće britanske Konzervativne stranke i sada je još samo treba formalno potvrditi, rekao je u ponedjeljak predsjednik stranačkog odbora koji vodi stranačke izbore, prenose agencije

Graham Brady rekao je to pošto se Andrea Leadsom, Mayina suparnica, povukla iz utrke.

Kada je potvrde, May će automatski postati nova premijerka umjesto dosadašnjeg premijera Davida Camerona koji se povukao s dužnosti zbog Brexita.

Vremenski rok u kojem će se to dogoditi Brady nije precizirao, ali je kazao da bi cijeli proces trebao biti završen 'vrlo skoro'.

Leadsom se povukla jer, kako je kazala, nema 'dovoljnu potporu' za formiranje jake vlade, prenosi Reuters.


May je tim povodom kazala da neće nastojati da Velika Britanija ostane u Europskoj uniji iako se tome neki nadaju, istaknuvši da su Britanci glasovali za izlazak iz Unije.

'Neće biti pokušaja povratka na stražnja vrata', kazala je. 'Brexit znači Brexit' i 'pobrinut ćemo se da bude uspješan', istaknula je, kako prenosi France Presse.

Na pitanje kako namjerava dogovoriti pristup europskom tržištu, May je kazala da zemlja treba 'najbolji trgovinski sporazum, za robe i usluge'. 'Jasno je također da je glas za Brexit poruka koja poziva na kontrolu slobodnog kretanja ljudi. To se ne može nastaviti kao sada'.