PONOS HINDUSTANA

Nakon 32 godine razvoja Indija dobila domaći nadzvučni lovac

01.07.2016 u 21:09

Bionic
Reading

Indija je danas nakon 32 godine razvoja predstavila javnosti svoj prvi domaći višenamjenski nadzvučni avion visokih manevarskih sposobnosti nazvan Tejas, što bi se moglo prevesti kao 'onaj koji zrači', a koji bi trebao zamijeniti već zastarjele lovce tipa MIG-21

Lovac je konstruiran i izgrađen u tvrtki Hindustan Aeronautics Ltd (HAL), a dizajneri tvrde kako se radi o najmanje višenamjenskom supersoniku na svijetu čija dva primjerka se od danas nalaze u sklopu eskadrile indijskog ratnog zrakoplovstva 'Leteći bodeži'.

Prema navodima indijskog ratnog zrakoplovstva, do kraja godine u operativnu upotrebu uvest će se još šest primjeraka, a iduće godine dodatnih osam aparata.

Lovac je naoružan raketama zrak - zrak te zrak - zemlja, a njegov razvoj kočili su učestali tehnički kvarovi na prototipu te američke sankcije uvedene 1998. godine zbog pokretanja indijskog nuklearnog programa

Naime, umjesto predviđenih 114 milijuna, na razvoj i prototipove potrošeno je više od milijardu dolara, što se smatra posljedicom nedovoljne organiziranosti projekta, nepotrebne težnje da se gotovo svi elementi aviona moraju proizvoditi u Indiji te opterećenosti birokracijom.

Poteškoće u razvitku novog lovca dovele su do produljenja operativnog vijeka indijskih MiG-ova 21 koji su modernizirani u projektu Bison koji je ostvaren u suradnji s ruskim i europskim tvrtkama, čime je radni vijek migova produžen do 2025. godine.

U avion su ugrađene indijske komponente poput računala, integrirane komunikacije, signalizatora radarskog ozračenja te ostali dijelovi vezani za avioniku.

Najavljeno je kako će Tejasova osnovna zadaća biti zadovoljenje domaćih potrebi, no nije isključen niti izvoz za zainteresirane kupce.

Tehnološkim napretkom u indijskoj vojnoj zrakoplovnoj industriji i regionalnim vojno-političkim utjecajem i značenjem, Tejas je pandan pakistanskom lovcu JF-17

Tejas nije prvi borbeni zrakoplov iz indijskih proizvodnih pogona. Daleke 1961. tvrtka HAL je proizvela lovac-bombarder HF-24 Marut koji je dizajniran u suradnji s njemačkim konstruktorom Kurtom Tankom koji je za potrebe Luftwaffea dizajnirao poznati lovac Focke-Wulf FW-190, visinski presretač FW-152 te FW-200, prvi njemački četveromotorni putnički avion velikog doleta, a jedan od njih posebno je preuređen za Adolfa Hitlera.
433590,388776,250130,38942