NEMA MIRA

Oko 70 mrtvih u sukobima sjeverno od sirijskog Alepa

30.06.2016 u 22:33

Bionic
Reading

Gotovo 70 boraca režima i pobunjeničkih pokreta ubijeno je u zadnja 24 sata u sukobima koji su donijeli prednost pobunjenicima na sjeveru Sirije, naveo je u četvrtak Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR)

Tijekom sukoba u poljoprivrednoj regiji Al-Maleh, sjeverno do Alepa, 39 pobunjenika i 30 vojnika i pripadnika prorežimskih milicija poginulo je od srijede poslijepodne, rekao je Rami Abdulrahman, direktor SOHR-a organizacije koja raspolaže velikom mrežom izvora u Siriji.

Abdulrahman je rekao da su među ubijenima i džihadisti Fronte al-Nusre, sirijskog ogranka al Qaede.

Snage režima mjesecima pokušavaju potpuno opkoliti Alep i prekinuti puteve opskrbe pobunjeničkih četvrti s Turskom koja podržava pobunjenike.

U posljednjih tjedan dana snage Damaska uz podršku sirijskog i ruskog zrakoplovstva pokušavaju kontrolirati regiju Al-Maleh i prekinuti cestu Castello, glavni pravac opskrbe pobunjeničkih četvrti Alepa prema Turskoj.

Ali ponovo nisu uspjeli. Prorežimski borci su napredovali sjeverno od Al-Maleha i zatim su se u srijedu povukli pred velikom pobunjeničkom ofenzivom koju je pokrenula Al-Nusra i njihovi islamistički saveznici. Nakon više pokušaja u posljednje dvije godine, sirijska vojska je uzalud pokušavala zauzeti tu regiju.

U Alepu je dvoje djece ubijeno raketom koju je režim ispalio na pobunjeničku četvrt, navodi SOHR.

Bivša gospodarska prijestolnica zemlje je od srpnja 2012. podijeljena između četvrti koje drže pobunjenici i zone pod kontrolom režima, dok je većina istoimene pokrajine u rukama Fronte al-Nusra i njihovih islamističkih saveznika.

Drugdje u Siriji, istočno od Damaska, pet civila među kojima troje djece ubijeno je u pucnjavi režima, u mjestu Otaya u Istočnoj Guti, prema podacima SOHR-a.