NAKON BREXITA

Cameron se boji raspada države: 'Očuvanje jedinstva najviši prioritet'

29.06.2016 u 14:47

Bionic
Reading

Očuvanje jedinstva Ujedinjenog Kraljevstva najviši je interes, rekao je u srijedu britanski premijer David Cameron, odgovarajući na bojazan da bi narodi koji čine otočnu zajednicu mogli tražiti neovisnot nakon što su Britanci izglasali izlazak iz EU-a

'Očuvanje jedinstva Ujedinjenog Kraljevstva apsolutno je najviši interes naše zemlje', rekao je Cameron u parlamentu.

Istaknuo je i da njegov nasljednik može početi pregovore s EU-om o izlasku iz bloka prije aktiviranja članka 50., unatoč suprotnim tvrdnjama čelnika Unije.

'Kažu da nema pregovora bez službene obavjesti o istupanju. No ja ne mislim da to isključuje razgovore novog premijera s partnerima, štoviše i s institucijama', rekao je Cameron koji je najavio da će se najesen povući s dužnosti predsjednika vlade.

Konzervativni premijer također je pozvao laburističkog čelnika Jeremya Corbyna da dade ostavku koju su zatražili laburistički zastupnici. 'Čovječe, za boga miloga, odi!' poručio mu je Cameron.

Zastupnici Laburističke stranke velikom su većinom izglasali nepovjerenje Corbynu nezadovoljni načinom na koji je vodio kampanju za ostanak u EU-u.

No on se ne želi povući tvrdeći da su ga izabrali članovi stranke, a ne laburisti u parlamentu.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon sastaje se u srijedu poslijepodne s predsjednikom Europske komisije (EK) Jeanom-Claudeom Junckerom u Bruxellesu gdje će, usprkos Brexitu, braniti poziciju Škotske u Europskoj uniji.

Škotski glasači su na referendumu 23. lipnja o britanskom članstvu u EU-u uvelike glasali za ostanak u europskom bloku, u oštrom kontrastu s ostatkom glasača Ujedinjenog Kraljevstva.

'Odlučna sam, potpuno odlučna da sačuvam mjesto Škotske u EU-u', izjavila je Sturgeon u parlamentu u Edinbourgu. Također je kazala da je drugi škotski referendum o nezavisnosti vjerojatan u sljedeće dvije i pol godine.

Prema najnovijoj anketi koju je proveo Sunday Times, 52 posto Škota zagovara odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva i ostanak u EU-u.

Irski i sjevernoirski čelnici odbacili su poziv sjevernoirske nacionalističke stranke Sinn Feina o organiziranju referenduma o ujedinjenju otoka nakon odluke UK-a da izađe iz Unije.

Irski premijer Enda Kenny ocijenio je da sada postoje puno hitniji problemi, a ideju takvog referenduma odbacila je i premijerka Sjeverne Irske Arlene Foster.

Sjeverna Irska je većinom glasala za ostanak u EU-u, suprotno od Ujedinjenog Kraljevstva u cjelini. Taj rezultat je naveo Sinn Fein da traži održavanje referenduma ujedinjenja.