'MANTRA O VIŠE EUROPE'

Tomašić jedina od Hrvata u EP-a protiv Rezolucije o Brexitu

29.06.2016 u 13:13

Bionic
Reading

Ruža Tomašić, predsjednica Hrvatske konzervativne stranke, jedina je od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu glasovala protiv Rezolucije EP-a o ishodu referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu koja je jučer u Bruxellesu usvojena većinom glasova europarlamentaraca. Podsjetimo, Tomašić je članica Europskih konzervativaca i reformista, trećeg po veličini kluba zastupnika u EP-u u kojem najveću skupinu čine zastupnici britanske Konzervativne stranke premijera Davida Camerona

Tomašić je istaknula kako smatra da iza požurivanja britanskih vlasti da što prije aktiviraju članak 50. Ugovora stoji želja da se izbjegne kvalitetna rasprava o razlozima zbog kojih su Britanci glasovali za izlazak iz Unije.

Hrvatska zastupnica također je izrazila neslaganje s pozivima na daljnju političku integraciju država članica EU-a. Rezolucija priznaje činjenicu da neke države članice žele sporiju ili slabiju integraciju, ali unatoč tome poziva na ojačavanje središta EU-a.

'Odgovor na duboku političku, identitetsku i institucionalnu krizu EU-a ne može biti obična mantra o 'više Europe', pogotovo kad je sasvim jasno da građani Europske unije to ne žele', zaključuje Ruža Tomašić.

Na sastanku Europskih konzervativaca i reformista,  održanom netom prije početka plenarne sjednice, potvrđena je posvećenost reformi EU-a u smjeru decentralizacije, administrativnog rasterećenja i očuvanja nacionalnih suvereniteta.

U Rezoluciji EP-a poziva se UK da u skladu s voljom građana izraženom na referendumu o članstvu u EU-u odmah pokrene razdruživanja te se navodi da interesi i očekivanja građana EU-a moraju postati središnja tema, a europski projekt obnoviti. Rezolucija je usvojena većinom glasova zastupnika od 395 dok se protiv nje izjasnilo 200 zastupnika a suzdržanih je bilo 71.

Podsjetimo, u razgovoru za tportal dan nakon povijesnog referenduma o Brexitu, Tomašić je otkrila da je kolegama u Klubu zamjerala to što napuštaju EU baš sada kad su natjerali Bruxelles da ih sluša, ostavljajući njih druge da se sami bore.