VIZIJA RUSKOG ZNANSTVENIKA

SAD će se raspasti 2010. godine

30.12.2008 u 09:20

Bionic
Reading

Ruski akademik Igor Panarin već deset godina predviđa da će se Sjedinjene Američke Države raspasti 2010. godine. Njegove tvrdnje da će ekonomski i moralni kolaps izazvati građanski rat i dovesti do raspada SAD-a izazvale su veliko zanimanje medija

Profesor Igor Panarin (60) ugledni je ruski znanstvenik, bivši KGB-ov analitičar s doktoratom političkih znanosti i dekan ruske Akademije za vanjske poslove. Čest je gost na prijemima u Kremlju i medijski analitičar za američko-ruske odnose, bivši savjetnik nekadašnjeg ruskog predsjednika Borisa Jeljcina.

Njegova sumorna predviđanja o budućnosti SAD-a, piše Wall Street Journal, melem su na ranu Kremlja, koji je posljednjih godina krivio Washington za sve, od nestabilne situacije na Bliskom istoku do svjetske financijske krize.

Panarinovi stavovi poklapaju se s navodima Kremlja da se Rusija vraća na mjesto koje zaslužuje na svjetskoj sceni, nakon slabljenja utjecaja devedesetih godina, kada su mnogi strahovali da će zemlja dotaknuti ekonomsko i političko dno.

Panarin ističe da ne gaji negativne osjećaje prema Amerikancima, već samo upozorava da im se u budućnosti crno piše.

'Šanse da se SAD raspadne sada iznosi od 45 do 55 posto. To nije najbolji scenarij za Rusiju jer iako bi ona u tom slučaju postala najmoćnija zemlja na svijetu, njezina ekonomija bi patila budući da uvelike ovisi o dolaru i trgovinskoj razmjeni sa SAD-om', izjavio je Panarin.

Prema njegovim predviđanjima, doći će do masovnih migracija, ekonomskog pada i moralne degradacije, koji će na jesen 2009. dovesti do građanskog rata i kolapsa dolara. Krajem lipnja ili početkom srpnja 2010. SAD će se raspasti na šest teritorija.Ekonomska, financijska i demografska kretanja izazvat će političku i socijalnu krizu, nakon čega će bogatije države SAD-a uskratiti federalnoj vladi pristup svojim fondovima i izdvojiti se iz unije. Socijalni nemiri pojačat će se i i dovesti do građanskog rata, nakon čega će se Amerika raspasti po etničkoj liniji, a strane sile će ući u zemlju.

Kalifornija će formirati ono što Panarin zove začetkom 'Republike Kalifornije' i bit će dio Kine ili pod njezinim utjecajem. Današnji Teksas će biti srce 'Republike Teksas', koja će se protezati do Meksika prema sjeveru i bit će pod utjecajem te države. Washington i New York postat će dio 'Atlantske Amerike', koja će se možda pridružiti Europskoj uniji. Kanada će prigrabiti sjeverne savezne države, koje Panarin naziva 'Centralna Sjeverna Američka Republika'. Havaji će pasti pod protektorat Japana ili Kine, a Aljaska će se vratiti pod kontrolu Rusije.

Panarin predviđa da će Kina i Rusija uzurpirati ulogu Washingtona kao svjetskog financijskog regulatora. 'Američka nada, novoizabrani predsjednik Barack Obama, može najavljivati čuda, ali na proljeće će postati jasno da čuda ne postoje', rekao je Panarin.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino odbila je, smijući se, komentirati Panarinove teorije. Panarin pak smatra da je takva reakcija Dane Perino vrlo značajna i da ukazuje na to da Bijela kuća pažljivo razmatra njegove teorije.

'Kada je francuski politolog Emmanuel Todd predvidio raspad Sovjetskog Saveza 1976. godine, petnaest godina prije nego što se to dogodilo, ljudi su mu se smijali', zaključio je Panarin.