ODLUČNO ZA EU

Škotska premijerka u Bruxellesu o novom referendumu

29.06.2016 u 10:42

Bionic
Reading

Škotska premijerka Nicola Sturgeon sastaje se u srijedu poslijepodne s predsjednikom Europske komisije (EK) Jeanom-Claudeom Junckerom u Bruxellesu gdje će, usprkos Brexitu, braniti poziciju Škotske u Europskoj uniji, priopćila je glasnogovornica prvog čovjeka EK-a

Sastanak je zakazan za pet sati poslijepodne po srednjoeuropskom vremenu, a prije toga Sturgeon je razgovarala s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom i šefovima klubova zastupnika parlamentarnih stranaka. 'Škotska je odlučna da ostane u EU', kazala je Sturgeon nakon sastanka sa Schulzom, dok je predsjednik EP-a rekao da je 'slušao i učio'.

Škotski glasači su na referendumu 23. lipnja o britanskom članstvu u EU uvelike glasali za ostanak u europskom bloku, u oštrom kontrastu s ostatkom glasača Ujedinjenog Kraljevstva.

Škotska nacionalna stranka (SNP) u utorak je priopćila da je za ostanak u Uniji glasovalo 62 posto Škota te bi stoga bilo 'demokratski neprihvatljivo' da Škotska iziđe iz EU-a 'protiv njihove volje'.

'Odlučna sam, potpuno odlučna da sačuvam mjesto Škotske u EU', izjavila je Sturgeon u parlamentu u Edinbourgu. Također je kazala da je drugi škotski referendum o nezavisnosti 'vrlo vjerojatan' u sljedeće dvije i pol godine.

Prema najnovijoj anketi koju je proveo Sunday Times, 52 posto Škota zagovara odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva i ostanak u EU.

Granične kontrole između Engleske i Škotske

Svaki dio Škotske je glasovao za ostanak, istaknula je Sturgeon, i dodala da će njezina vlada sada početi raditi na zakonu koji bi omogućio drugi referendum o neovisnosti Škotske, ukoliko škotski parlament ocijeni da je to primjereno.

Prema britanskim medijima, škotska vlada se sastaje u subotu kako bi razmotrila sljedeće korake, a Sturgeon priznaje da je cijelo to pitanje vrlo složeno.

Ako se odcijepljena Škotska ponovo pridruži EU, zasigurno će biti uspostavljena granična kontrola između Škotske i Engleske, njezinog najvećeg trgovinskog partnera. Također, Škotska bi se možda pridružila eurozoni, umjesto da zadrži funtu, što više preferira.

Sturgeon stoga jasno poručuje da će njezin prioritet u nadolazećim vremenima biti djelovanje u najboljem interesu Škotske na način da ujedinjuje, a ne razjedinjuje. 'Moram ovdje biti sasvim jasna: Kakav god bio ishod svega ovoga, Engleska, Wales i Sjeverna Irska uvijek će biti najbliži susjedi Škotske i naši najbolji prijatelji - ništa se tu neće promijeniti', prenosi britanski Telegraph njezine riječi.